Skip to content

Ziekte van Bell

De ziekte van Bell of Bellse parese/paralyse is een aangezichtsverlamming. Een aangezichtsverlamming heet in het Latijn een facialis parese. De Engelse term voor de ziekte van Bell is Bell’s Palsy. Voor een aangezichtsverlamming is de term Facial Palsy.

Door een ontsteking ontstaat zwelling en komt er teveel druk op de aangezichtszenuw te staan. Dit geeft problemen in de gezichtsspieren die via deze zenuw worden aangestuurd. Het gaat hier voornamelijk om spieren die je gebruikt voor gezichtsuitdrukkingen. Deze gezichtsspieren werken bij de ziekte van Bell (meestal tijdelijk) niet goed meer.

Er zijn meerdere vormen van aangezichtsverlammingen. Van de ziekte van Bell is sprake als er geen directe oorzaak wordt gevonden. In medische termen heet dit idiopathisch: uit zichzelf ontstaan of zonder oorzaak. Voordat de conclusie van de ziekte van Bell kan worden getrokken, is het nodig om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Een (huis-)arts zal daarom eerst proberen te achterhalen wat de precieze symptomen zijn.

Bij een aangezichtsverlamming is er zenuwschade in het gezicht. Voor nader onderzoek kan daarom zowel naar een neuroloog als naar een kno-arts doorverwezen worden. Deze specialisten kunnen vervolgonderzoek doen in de vorm van bijvoorbeeld bloedonderzoek, een MRI en/of een CT-scan.

De ziekte van Bell komt op iedere leeftijd voor. Bij ouderen iets vaker dan bij jongeren. Hoe jonger je bent, hoe groter de kans dat je er volledig van geneest. Mannen en vrouwen krijgen ongeveer evenveel te maken met deze aandoening. Het is mogelijk om tijdens je leven meerdere keren getroffen te worden door de ziekte van Bell.

Er zijn verschillende gradaties van aangezichtsverlammingen. Van licht tot zeer ernstig. Het meetinstrument waarmee deze gradaties vaak weergegeven worden is de House Brackmanschaal (HB). Deze schaal is bedoeld om de mate van zenuwschade te bepalen bij een aangezichtsverlamming. De House Brackmanschaal gaat van 1 tot 6, waarbij 1 normaal is en 6 totaal verlamd.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top

Gratis Consult

Schrijf je in voor een gratis consult van 15 minuten bij een van onze partners.

Schrijf je in voor een gratis consult