Skip to content

Wat is Ramsay Hunt Syndroom?

Ramsay Hunt Syndroom is een aangezichtsverlamming waarvan de klachten sterk lijken op die van de ziekte van Bell. Er zijn een paar symptomen waarmee je Ramsay Hunt kunt onderscheiden van Bellse Parese. Bovendien is er bij het Ramsay Hunt Syndroom een duidelijke oorzaak. De ziekte van Bell is idiopathisch, dus zonder aanwijsbare oorzaak of uit zichzelf ontstaan.

De oorzaak van het Ramsay Hunt Syndroom is het varicella zoster virus. Dit is een variant van het herpes virus. Van deze variant kun je ook waterpokken of gordelroos krijgen. Als je eenmaal waterpokken hebt gehad, blijft het virus in je lichaam aanwezig. In het zeldzame geval dat dit virus weer actief wordt en uitdraait op een aangezichtsverlamming en/of gordelroos, spreek je van herpes zoster. Een andere benaming is het Ramsay Hunt Syndroom. Bij dit syndroom raakt de zevende hersenzenuw ontstoken. Deze zenuw stuurt spieren in je gezicht aan, maar reguleert ook de smaak van je tong en de spanning op je trommelvlies.

Bij de ziekte van Bell speelt in ongeveer de helft van de gevallen het herpes simplex virus type 1 een rol. Dat is een andere variant van het herpes virus. Bij die variant heb je vaak last van een koortslip. Dit virus kan ook sluimerend aanwezig zijn, zonder dat je duidelijke symptomen hebt.

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor Ramsay Hunt. Deze symptomen tref je niet aan bij de ziekte van Bell.

  • Zeer hevige, langdurige oorpijn
  • Flinke hoofdpijn en duizeligheid voor langere tijd
  • Schade aan de gehoorzenuw en gehoorschade
  • Gordelroosblaren (herpes zoster) in oor, soms ook in mond of keel
  • Gezwollen, gevoelige lymfeklieren

De diagnose hiervoor wordt meestal gesteld als er gordelroos of blaasjes in het oor worden aangetroffen, aangevuld door lichamelijk onderzoek (zoals bloedonderzoek en onderzoek van het vocht in de blaasjes). Ramsay Hunt Syndroom wordt in eerste instantie meestal behandeld met een virusremmer (bijvoorbeeld aciclovir of valaciclovir) om het varicella zoster virus af te remmen en met pijnverdovende oordruppels. Soms is er bij Ramsay Hunt ook sprake van een bacteriële infectie. In dat geval wordt aanvullend antibiotica voorgeschreven.

Het syndroom van Ramsay Hunt kan besmettelijk zijn via het vocht in de gordelroosblaasjes. Als je nooit waterpokken hebt gehad kun je besmet worden door iemand met Ramsay Hunt Syndroom. Je krijgt in dat geval waterpokken en geen Ramsay Hunt. Als je wel waterpokken gehad hebt, draag je het virus al in je lichaam.

Gordelroos krijg je alleen als je al eens waterpokken hebt gehad. Het onderliggende virus laait op door bijvoorbeeld een slechte weerstand. Niet iedereen met gordelroos krijgt het Ramsay Hunt Syndroom. Als de gordelroos in het gezicht zit (bij oor, oog, voorhoofd of neus), is het verstandig om meteen contact op te nemen met de huisarts. Bij verder gezonde patiënten geneest gordelroos uit zichzelf.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top

Gratis Consult

Schrijf je in voor een gratis consult van 15 minuten bij een van onze partners.

Schrijf je in voor een gratis consult