Skip to content

Wat is het Verschil tussen een Beroerte en de Ziekte van Bell?

Als je bij de ziekte van Bell voor het eerst in de spiegel kijkt, schrik je je kapot. Veel mensen denken dat ze een beroerte hebben gehad. De symptomen en oorzaken van een beroerte verschillen echter van die van de ziekte van Bell.

Wat is een beroerte

Beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij alle drie gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen op dat moment geen zuurstof of voeding meer. In andere woorden: de bloedvoorziening naar je hersenen raakt verstoord. Je krijgt dan uitvalsverschijnselen.

Bij een TIA en een herseninfarct zit er een bloedpropje in een hersenbloedvat. Bij een TIA is dit propje van korte duur en lost het vanzelf op. Bij een herseninfarct lost het bloedstolsel niet vanzelf op. Bij een hersenbloeding scheurt een hersenbloedvat open.

De medische term voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident (CVA). De meest voorkomende symptomen van een beroerte zijn een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm of been. Je kunt ook last hebben van duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, moeite met slikken of niet goed zien.

Bijna driekwart van de mensen die een beroert krijgen, is ouder dan 65 jaar. Dit komt omdat een veelvoorkomende oorzaak van een beroerte slagaderverkalking is. Door ouderdom kunnen bloedvaten verkalken. Andere oorzaken van een beroerte kunnen een ongezonde levensstijl (zoals roken), hartproblemen, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, een aneurysma of suikerziekte zijn.

Verschil met ziekte van Bell

Een duidelijk uiterlijk verschil tussen een beroerte en de ziekte van Bell is dat bij een beroerte alleen de mond scheef trekt. Bij ziekte van Bell is het altijd ook het oog.

De scheve mond bij een beroerte ontstaat door een probleem in de bloedvaten van je hersenen. Bij de ziekte van Bell ontstaat de aangezichtsverlamming als gevolg van een ontsteking in de aangezichtszenuw.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top

Gratis Consult

Schrijf je in voor een gratis consult van 15 minuten bij een van onze partners.

Schrijf je in voor een gratis consult