Skip to content

Restverschijnselen

De meeste mensen met de ziekte van Bell herstellen volledig binnen drie maanden. Als het herstel langer duurt dan drie maanden dan spreek je van restverschijnselen. Hoe langer het duurt, hoe ernstiger de restverschijnselen zijn.

Synkinese

Je spreekt dus van restverschijnselen als na de eerste fase van herstel (drie maanden) de beweeglijkheid van het gezicht niet naar behoren teruggekomen is. Delen van het gezicht kunnen uit zichzelf gaan bewegen, zonder dat je hier controle over hebt. Dit heet synkinese.

Zo’n ongecontroleerde beweging kan bijvoorbeeld zijn dat bij een glimlach je oog dicht gaat of gaat knipperen. Of dat bij het sluiten van je oog een mondhoek omhoog gaat. Synkinese varieert per persoon van mild tot ernstig. De spasmen kunnen veel spanning geven in het aangetaste gedeelte van het gezicht.

Synkinese is het effect van een abnormaal herstel van de zenuwfunctie.  Zenuwvezels maken verbinding met de ‘verkeerde’ aangezichtsspieren. Dit kan verschillende vormen aannemen en verschilt ook per persoon. Een veelvoorkomende variant van synkinese is dat je niet kunt glimlachen.

Oog, neus, oor, voorhoofd

Andere restverschijnselen kunnen optreden bij je oog. Bijvoorbeeld in de vorm van droge ogen of juist overvloedig vochtige ogen. Ogen kunnen ook gaan tranen als je eet. Dit worden wel krokodillentranen genoemd. Verder kun je problemen houden met het dichtdoen van je oog.

Ook bij je neus kun je te maken krijgen met restverschijnselen. Dat kan zijn in de vorm van een loopneus of juist een droge neus. Of in de vorm van een ingeklapte neusvleugel.

Je kunt verder last houden van oorpijn, pijn in je oog, hoofdpijn of aangezichtspijn. Oorsuizen en evenwichtsklachten zijn mogelijke restverschijnselen.

De klachten keren bij veel mensen terug als ze moet zijn of bij stress. Kou en tocht zijn ook triggers.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top

Gratis Consult

Schrijf je in voor een gratis consult van 15 minuten bij een van onze partners.

Schrijf je in voor een gratis consult