Skip to content

Prednison bij de Ziekte van Bell

Bij de ernstige varianten van de ziekte van Bell wordt door de (huis-)arts vaak een stootkuur prednison of prednisolon voorgeschreven. Deze termen worden in de praktijk door elkaar gebruikt. Prednison is de niet werkzame stof van het medicijn dat in de lever wordt omgezet in de werkzame stof prednisolon. Dit proces van omzetten verloopt snel, dus het maakt in feite weinig uit welke van de twee je gebruikt.

Wat is prednison

Prednison is een medicijn dat behoort tot de groep corticosteroïden. Dit medicijn is een sterke ontstekingsremmer. Corticosteroïden zijn de kunstmatige variant van een hormoon dat je lichaam zelf produceert in de bijnierschors. Dit hormoon remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties af.

De behandelend arts schrijft bij een ernstig geval van Bellse Parese idealiter binnen 72 uur een 10-daagse stootkuur voor. Het doel van zo’n stootkuur is om de ontsteking in de aangezichtszenuw tot stilstand te brengen. De stootkuur geneest je niet van de aangezichtsverlamming.

Prednison heeft een aantal veelvoorkomende bijwerkingen. Bekende bijwerkingen zijn een verhoogde kans op infecties, hoofdpijn en duizeligheid, darmklachten, vochtophoping, spierklachten en stemmingsveranderingen.

Helpt prednison bij de ziekte van Bell?

Het is niet helemaal duidelijk of prednison echt helpt bij de ziekte van Bell. Het medicijn onderdrukt misschien wel de ontsteking in de aangezichtszenuw, maar versnelt het herstelproces van de aangezichtsverlamming waarschijnlijk niet. Bij ernstige uitval van de functie van de aangezichtsspieren lijkt het erop dat bij gebruik van prednison de kans op volledig herstel groter is.

Nadeel van prednison is dat het vrij veel bijwerkingen heeft. Er kunnen bovendien problemen ontstaan als je diabetes hebt of een hoge bloeddruk. Leeftijd is ook een factor in de afweging wel of geen prednison voor te schrijven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top

Gratis Consult

Schrijf je in voor een gratis consult van 15 minuten bij een van onze partners.

Schrijf je in voor een gratis consult