Skip to content

House Brackmann Schaal

Bij een aangezichtsverlamming (facialis parese) wordt vaak gebruik gemaakt van de House Brackmann Schaal. Met deze schaal stelt de arts de ernst van de aangezichtsverlamming vast. De uitkomst van de meting is de House Brackmann Score.

De House Brackmann Schaal werd voor het eerst geïntroduceerd in 1985 door de Amerikaanse Kno-artsen House en Brackmann. Een aanpassing van de schaal kwam er in 2009. Deze kreeg de naam ‘Facial Nerve Grading Scale 2.0’ (FNGS 2.0).

Hoe wordt de meting gedaan?

Bij de meting wordt gekeken naar de opwaartse beweging van het middengedeelte van de bovenkant van de wenkbrauw en de zijwaartse beweging van de mondhoek. Elke beweging van een kwart centimeter levert 1 punt op, met een maximum van een centimeter.

Op deze manier kun je 4 punten verzamelen bij de wenkbrauw en 4 punten bij de mondhoek. Opgeteld krijg je een score van een x aantal van de 8. Als je 8 van de 8 scoort dan kun je zowel je wenkbrauw als je mondhoek een centimeter bewegen. Dit betekent dat je gezichtsfunctie normaal is. Hoe lager je scoort, hoe ernstiger de aangezichtsverlamming is.

Classificatiesysteem

De uitkomst van de meting kun je vervolgens inschalen binnen een classificatiesysteem dat bestaat uit zes gradaties.

Gradatie 1: bij een score van 8 van de 8 is de gezichtsfunctie 100% en dus normaal.

Gradatie 2: bij een score van 7 van de 8 is de gezichtsfunctie 76-99% en is het een lichte aangezichtsverlamming.

Gradatie 3: bij een score van 5 of 6 van de 8 is de gezichtsfunctie 51-75% en is het een matige aangezichtsverlamming.

Gradatie 4: bij een score van 3 of 4 van de 8 is de gezichtsfunctie 26-50% en is het een licht ernstige aangezichtsverlamming.

Gradatie 5: bij een score van 1 tot 2 van de 8 is de gezichtsfunctie 1-25% en is het een ernstige aangezichtsverlamming.

Gradatie 6: bij een score van 0 van de 8 is de gezichtsfunctie 0% en is het een totale aangezichtsverlamming.

Beperkingen van het systeem

De House Brackmann Schaal heeft een paar beperkingen. Deze bestaat maar uit 6 gradaties en geeft geen gedetailleerde informatie over specifieke gebieden in het gezicht die niet goed functioneren.  Ook beoordeelt de House Brackmann Schaal synkinese niet specifiek. De grootste beperking is dat het systeem niet gevoelig genoeg is om kleine veranderingen op te merken in het herstelproces.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top

Gratis Consult

Schrijf je in voor een gratis consult van 15 minuten bij een van onze partners.

Schrijf je in voor een gratis consult