Crystal Touch

De Crystal Touch klinkiek in Rotterdam geeft gratis behandelingen aan patiënten met restverschijnselen van de Ziekte van Bell. Het gaat om verschijnselen die overblijven als de reguliere behandeling is afgelopen.

Op 13 april 2019 organiseren ze in hun kliniek een informatiedag. Wij werken hier graag aan mee, dus je kunt je hiernaast inschrijven.

Let op: We hebben doorgekregen dat de gratis behandelingen inmiddels al voor een flinke periode zijn volgeboekt! Als je niet zo lang wilt wachten dan is het ook mogelijk om eerder een betaalde behandeling te boeken. Vraag hiernaast daarvoor een gratis telefonisch consult aan.

(Ben je net getroffen door de Ziekte van Bell kijk dan eens bij AcuVitae in Amsterdam.)

Bezoek aan de kliniek

Enige tijd geleden ben ik zelf op bezoek geweest bij deze kliniek. Een medewerker had contact met ons gezocht om bekendheid te geven aan hun nieuwe behandelmethode voor mensen met gezichtsverlamming. De kliniek is gevestigd in het WTC in Rotterdam, vlak bij het Centraal Station, en met een parkeergarage achter het pand. Ik sprak met Elena Pashova, de oprichtster van de kliniek. Zij is anti-aging expert met 25 jaar ervaring.

Zij vertelt hoe ze vier jaar geleden voor het eerst een patiënt met het syndroom van Meretoja (een aangeboren gezichtsverlamming die veel in Finland voorkomt) heeft behandeld met spectaculaire resultaten, en ze laat me hier foto’s van zien. Sindsdien heeft ze zo’n 15 andere patiënten met gezichtsverlamming behandeld, allemaal met dezelfde goede resultaten. Sinds maart 2012 is ze in Rusland begonnen met het behandelen van kinderen met aangezichtsverlamming.

Ziekte van Bell behandeling Crystal Touch Clinic

R. (47 jaar) resultaat na 2 behandelingen.

Nieuwe Methode

Ze vertelt iets over de nieuwe methode die ze heeft ontwikkeld. Deze bestaat uit twee onderdelen: een aantal behandelingen in de kliniek en huiswerk. Ze benadrukt dat de cliënt gemotiveerd moet zijn en zelf een grote bijdrage moet leveren aan het resultaat door middel van het huiswerk.

Verder is het goed om te vermelden dat de behandeling niet bedoeld is voor mensen die net getroffen zijn door de Ziekte van Bell. Het gaat om patiënten die klaar zijn in het ‘reguliere’ circuit en nog steeds restverschijnselen hebben. De methode is ook zeker niet bedoeld als vervanging van een reguliere behandeling.

Al met al ben ik heel benieuwd hoe deze nieuwe methode mensen met restverschijnselen van de Ziekte van Bell kan helpen. Ik hoop dus dat lezers van deze site zich op zullen geven voor de gratis behandelingen en onderaan deze pagina hun ervaringen willen delen met anderen.

Ziekte van Bell behandeling Crystal Touch Clinic

V. (16 jaar) resultaat na 2 behandelingen.

Bring Back Your Smile!

De kliniek organiseert een keer per maand Bring Back Your Smile. Op deze dagen geven zij gratis behandelingen aan mensen met gezichtsverlamming. Er wordt begonnen met een proefbehandeling, en daarna volgt een serie van nog 5 behandelingen. De tijd tussen deze behandelingen is 5 à 6 weken. Per keer kunnen 4 cliënten behandeld worden.

Mochten er meer aanmeldingen zijn dan op de Bring Back Your Smile dagen behandeld kunnen worden, dan wordt gekeken naar de ernst en duur van de klachten en inkomen om te bepalen wie in aanmerking komt. Kom je wegens drukte niet in aanmerking dan kun je er voor kiezen om te wachten tot er plek is, of kiezen voor betaalde behandelingen op andere dagen.

60 Reakties

 1. Thea Gieze- van Dam schreef op juli 10, 2012 at 10:44 am

  Blij deze site te lezen, ik heb sinds zes weken ‘Bell” in behoorlijk heftige mate. Ik ben 55 jaar heb een volledige verlamming aan de rechterkant van het gezicht.Eerst heb ik 10 dagen Prednison geslikt, toen werd binnen 3 dagen de pijn in de rechterkant van mijn hoofd ondraaglijk en kwam ik bij de neuroloog terecht. Ik heb het nu ruim zes weken zonder enige verbetering. Heb ook nog twee weken “Tegretol” geslikt waar ik erg ziek van werd, om de pijn nog enigszins hanteerbaar te houden. Gelukkig heb ik nu geen pijn meer. Maar de neuroloog was (verleden week) behoorlijk bezorgd omdat ik nog steeds een volledige uitval van de zenuw heb.
  M.a.w. de kans op “restverschijnselen” is vrij groot en over zes weken doet hij een scan om andere oorzaken uit te sluiten. Ben dus heel opgelucht dat ik over een half jaar of zo in ieder geval nog jullie terecht kan, zodoende heb ik toch nog een beetje hoop en dat scheelt enorm.
  Vriendelijk groeten. Thea Gieze- van Dam

 2. R.Van Hall schreef op juli 15, 2012 at 6:19 pm

  Drie weken geleden werd ik getroffen door de ziekte van Bell.
  er lijkt beweging te komen in de mondhoek.
  Toch wil ik graag op de hoogte blijven van uw activiteiten.
  Met vriendelijke groeten,
  R.van Hall

 3. wilma Verhoef schreef op augustus 6, 2012 at 9:33 am

  hallo Ik ben Wilma Verhoef en alweer 6 jaar geleden getroffen door de ziekte van bell.
  Ik las het verhaal van Thea . En voelde echt de behoefte haar te waarschuwen.
  ik was toen 47 jaar ,en heb het ook heel heftig mee gemaakt.
  de huisarts en ook de neuroloog schreven niets voor , alleen dan een sterke ibuprofen.
  omdat het de ziekte niet zou verhelpen. De ziekte zou vanzelf over gaan.
  ik heb ook een vreselijke periode door moeten maken. Veel pijn en niets kunnen doen voor afleiding.
  na zes weken was er maar weinig verandering , alleen mijn oog ging een klein beetje beter.
  alleen de nachten afplakken, tegen uitdrogen.
  ook heb ik na ong. 2maanden een scan gehad om te kijken of er meer aan de hand was.
  de neuroloog rade mij aan om zo gauw mogelijk met fysio therapie te beginnen.
  Om mijn gezichts spieren te gaan activeren.
  ik kreeg eerst een fysiotherapeut die dit nog nooit gedaan had. Wat resuteerde in een verkeerde methode. Waar ik ook nog eens heel erg depresief van werd!
  wie wil er nu voor een spiegel jezelf zo rare gezichten zien trekken.
  ik ben toen na enige tijd getipt op een andere therapeut.
  en hij had daar wel ervaring mee.
  hij vertelde mij dat ik na ong. 4 – 6 weken mee al had moeten beginnen met oefeningen.
  de gezichts zenuwen waren afgestorven door de ziekte, Maar groeien na de ontsteking weer aan . en zonder oevening/ sturen groeien ze zelf ergens heen.
  zo zijn mijn mond zenuwen naar mijn oog gebied gegaan . dat houd ik dat wanneer ik mijn ogen dicht doe voel ik mijn mondhoeken omhoog gaan . Dus ik lach in mijn slaap! Ha ha
  maar samen met die goede therapeut is mijn scheve mond toch bijna normaal geworden.
  ik kan niet meer kluiven en iets afhappen en ja als ik lach trek een grimas. maar dat zie je zelf niet, als maar geen foto van mij maken als ik schaterlach heb ik er ook geen erg meer in.
  wel geen mijn wenkbrauw steeds meer zakken en kreeg daar last van , erge druk op de oogbal!
  na veel gedoe met de verzekering heb ik onlangs een voorhoofdlift gehad om dat te verhelpen.
  ook heb ik een tranend oog als ik iets eet of drink. de krokodillentranen worden die genoemd maar daar raak je aan gewend . Dat is dus ook het ergste niet. dit is z,n beetje mijn ervaring nu na zes jaar . maar ik wilde toch even vertellen wat er kan gebeuren als er te lang gewacht wordt met therapie . en zoek er een die deze ziekte heeft onderzocht. Het komt nou eenmaal (gelukkig) niet zo vaak voor, en wordt dus met hun studie niet zo veel aandacht aan besteed. maar ik heb ondervonden dat wel degelijk heel belangrijk is.
  ik wens Thea heel veel sterkte en hoop dat zij er na een tijdje niet veel aan zal over houden.
  maar probeer positief te zijn en je oeveningen goed bij te houden.
  maar heb wel geduld! Zo gauw als die ziekte jou kwam bezoeken zo gauw ben je er helaas niet van af! nogmaals veel sterkte . hartelijke Groeteen WIlma Verhoef

 4. Leslie schreef op augustus 14, 2012 at 11:41 am

  Beste lotgenoten,
  bij mij is het een beetje een raar verhaal in die zin dat mijn symptomen reeds 10 jaar geleden waren. Er werd mij verteld dat mijn facialis zenuw gekneld zat en ik ben dan ook spoedig onder het mes gegaan. Na de operatie kreeg ik te horen dat het minstens 6 maanden zou duren vooraleer ik iets zou zien veranderen, in tussentijd mocht ik echter NIETS doen omdat ik verkeerde connecties zou kunnen bevorderen bij het herstel … zoals bijvoorbeeld een oog dat toegaat als je lacht enz …
  Geloof me dat jaagt schrik aan, dus ik heb dan maar braaf geluisterd ….
  Er kwam verbetering, maar tegelijkertijd kreeg ik juist die symptomen waarvoor ze mij gewaarschuwd had die zouden komen als ik specifiek oefeningen zou doen! (bijvoorbeeld kon ik niet roken (ik rookte toen nog) zonder dat mijn oog sloot telkens ik een trekje nam van mijn sigaret, en zo nog vele andere voorbeelden) Zeer ongelukkig werd ik van dit alles en begon op zoek te gaan naar iemand die mij wou en kon helpen! Spijtig genoeg botste ik meermaals op een muur, waar ik het antwoord kreeg: “mevrouw, daar kan niets meer aan gedaan worden, eventueel had dat gekund kortelings na het voorval maar nu (bijna een jaar na datum) is dat al te laat!”
  Dus het komt er op neer dat ze oorspronkelijk mij vertelden dat ik absoluut NIETS mocht doen, en toen ik me zorgen maakte over de evolute van mijn herstel en op zoek ging naar een behandeling, ik te horen kreeg dat het reeds te laat was!
  Na wat accupuntcuur en electrostimulatie, zonder enig merkbaar resultaat, heb ik zelf de handdoek in de ring gegooid.

  Ik heb dan vooral mijn energie proberen steken in het aanvaarden van mijn situatie, waar ik het toch steeds moeilijk bij bleef hebben en van tijd tot tijd spoorde dat verdriet me aan om opnieuw op zoek te gaan …. Met het ouder worden vond ik ook dat de restverschijnselen steeds zichtbaarder worden, op zich logisch als je langs één kant meer spieren gebruikt als aan de andere kant …
  Na een nieuwe zoektocht uit wanhoop ben ik op deze site terechtgekomen, nog nooit gehoord van de ziekte en maar alle symptomen en verhalen waren hetzelfde als bij mij ….
  Na veel lezen en filmpjes en foto’s kijken, heb ik de stap gezet om contact op te nemen met Crystal Touch en na wat heen en weer gemail werd ik uitgenodigd om langs te komen. Zonder echte overtuiging heb ik een dag verlof genomen en ben ik van Antwerpen naar Rotterdam gereden (daar zijn ze gevestigd) en ik ben ZO BLIJ dat ik dat gedaan heb!
  Het zijn enorm vriendelijke mensen, ze geven je een zeer grondige uitleg (wat mij altijd een goed gevoel geeft en ook hun bekwaamheid aantoont) en dan kreeg ik een korte eerste behandeling. Dit was vooral bedoeld om mijn gezicht te leren kennen en te weten waar mijn probleemzones en moeilijkheden liggen. Verleden week ben ik teruggegaan voor de 2de maal en het is ongelooflijk wat voor effect dit zo snel had! Buiten het feit dat mijn gezicht niet zo krampachtig en dus veel fijner aanvoelde was het ook zichtbaar, mijn oog stond meer open en zelfs lachen ging al iets beter!!
  ’s avonds nog steeds helemaal versteld van het resultaat en ben meermaals naar de spiegel gelopen om te checken of ik het me niet had ingebeeld! Ondertussen is het gevoel terug wat vermindert maar toch nog steeds een verschil met voor de behandeling. Ik heb ook oefeningen meegekregen om zelf die ontspanning in mijn gezichtsspieren te krijgen en volgende keer gaan we meer uitgebreid werken aan mijn huiswerk zodat ik steeds meer zelf kan doen.
  Iedereen die hier mee te maken heeft en problemen/ongemakken heeft door restverschijnselen raad ik aan voor absoluut contact op te nemen met Crystal Touch, ze kunnen je ECHT nog helpen!
  Lotgenoten mogen niet met hun verdriet blijven zitten, dus ga eens een kijkje maken op hun infoavond! Zij behandelen zelfs mensen gratis! die getroffen zijn met dit probleem (moest je nog sceptisch zijn, denk ik dat dit wel alles zegt?!)

  Vol goede hoop wens ik iedereen veel sterkte en weet dat er altijd nog plek is voor verbetering!

  Groetjes,
  Leslie

 5. Els schreef op september 13, 2012 at 5:22 pm

  Beste mensen
  Ong. een jaar geleden viel bij mij de beweging weg in de rechterkant van mijn gezicht; binnen enkele dagen, heel geleidelijk aan. Na onderzoek werd een goedaardige tumor geconstateerd, die drukte op de aangezichtszenuw (in het gebied van de brughoek, een zenuwkanaal achter het oor). Ik heb dus niet de ziekte van Bel, maar heb wel te maken met dezelfde restverschijnselen, na een eenmalige bestraling met het gamma-knife. In januari was ik nog in behandeling bij de mime-therapeute, waar ik oefeningen kreeg en werd ondersteund met goede tips om met deze verschijnselen om te gaan. Maar na de bestraling begin april, viel dat wat nog bewoog (ong. 20%) ook weg en zou verdere oefening geen solaas bieden. Op zoek op internet naar verdere hulp en behandeling, kwam ik terecht bij de uitnodiging van Crystal touch en ging er schoorvoetend heen. Wat te verwachten van een anti-aging kliniek? Maar ik ben erg blij dat ik in juni heb doorgezet en met hen in contact ben gekomen. Na ieder bezoek ga ik vol goede moed en met een fijn gevoel in mijn gezicht naar huis. Met gerichte oefeningen, massage en tips voor mijn persoonlijke situatie. En de afgelopen maanden juli en augustus kreeg ik echt weer meer controle over mijn mondhoek, stond mijn mond minder scheef, leken mijn ogen weer veel meer op elkaar qua grootte, kon ik mijn wenkbrauw weer optillen en uitstraling en voelt mijn rechtergezichtshelft weer levendig. Met dit was het echt leuk om weer in de spiegel te kijken! Eerlijkheidshalve moet ik erbij vermelden dat net de laatste twee weken de beweginkjes weer wat afnemen. Ik vermoed dat dit komt omdat mijn tumor misschien weer wat vocht vasthoud (wat kan na de bestraling) of doordat ik weer deels deelneem aan het werkzame leven met veel praten (ben juf op de basisschool). Maar desondanks blijf ik al het huiswerk doen in het vertrouwen dat het weer terugkomt.
  Ik ervaar dat wat ik aangereikt krijg van Elena, als positieve aandacht, die ik aan mijn aandoening kan geven. En bij mij werkt het; met zowel fysieke resultaten als psychisch ondersteunend. Ik heb het idee dat ik er echt iets aan kan doen.
  In november staat een bezoek aan de KNO-arts en de mime therapeute op de agenda. Zij waren heel eerlijk, toen zij van mijn plan om naar de cliniek te gaan, hoorden:”Als U er zich goed bij voelt zeker doen. Maar heb er geen al te hoge verwachtingen van. Het is niet wetenschappelijk onderbouwd…” Maar ik ben, ondanks ‘ the ups and downs’nog steeds vol goede moed en schroom niet om steeds weer in de spiegel te kijken en te blijven proberen.
  Ik zou zeggen… bezoek hen, kijk of het U past, en ga ervoor….

 6. joke schreef op november 24, 2012 at 10:25 pm

  Ook ik heb 36 jaar geleden de ziekte van Bell gehad , eerst zei de huisarts dat het een griepje was en schreef hij mij medicijnen voor toen dat na 10 dagen geen resultaat gaf heeft hij mij doorverwezen naar een zenuwarts,die liet mij acuut opnemen in het ziekenhuis voor 14 dagen met een medicijnen kuur ,dat hielp ook niet ,toen ben ik doorgestuurd naar een kno arts die ontdekte dat mijn aangezichtszenuw ontstoken was en ,en dat ik zo snel mogelijk geopereerd moest worden ,tijdens een operatie heeft hij achter mijn oor het kanaaltje waar die zenuw ontstoken was uit geboord zodat er weer ruimte kwam voor de aangezichtszenuw ,en nadat ik geopereerd was moest ik weer op controle bij de zenuwarts ,en die zei nu staan we met onze rug tegen de muur er is nog geen resultaat ,dus u zult hiermee moeten leven ,ik was toen nog maar 30 jaar ,in de bloei van mijn leven met een scheef gezicht ,ik heb in die hele periode vele traantjes gelaten , ondertussen had ik gehoord ,van een therapie met electrice trillingen ,toen ik dat tegen die zenuwarts zei ,was hij er heel negatief over ,dat haalt niets uit en ik moest mij er maar bij neerleggen ,maar ik wilde dit absoluut proberen ,toen heeft hij mij uiteindelijk (onder protest en onder dwang dit schreef hij ook in de verwijs brief ) doorverwezen naar een therapeut ,die zei mij van tevoren ik kan u helpen en ik kan u waarschijnlijk voor 90 % beter maken u zult altijd wel iets blijven zien ,maar in ieder geval wel beter dan nu ik ben dan ook een hele tijd bij hem in behandeling geweest ,we een aantal maanden ,maar met het resultaat was ik wel heel erg blij ,alleen als ik erg moe ben of gestrest of verdrietig traant mijn oog en en mijn wenkbrauw kan ik niet zo ver optrekken en mijn mond is dan ook iets scheef ,maar al met al is er altijd wel iets aan te doen ,en ben ik blij dat ik niet naar die zenuwarts geluisterd heb ,en die behandeling afgedwongen heb alles bij elkaar ben ik er toch ruim een half jaar mee bezig geweest ,ik hoop dat ik andere mensen met mijn verhaal het idee gegeven heb dat ze niet er in moeten berusten dat er niets aan te doen is ,en wens hun heel veel sterkte en laat je niet ,ompraten en probeer alles uit groetjes joke

 7. flip kornaat schreef op december 31, 2012 at 5:54 pm

  Werd in het voorjaar 2003 getroffen door een Bell’s paralise (aangezicht verlamming )aan de linker zijde van mijn gezicht. Ben vervoerd naar de artsen post in Bergen op zoom . De dienst doende arts stelde gelijk de juiste diagnose. Door verwezen naar neuroloog in ziekenhuis te Bergen op Zoom. Behandeling met prednison en antivirus middel. Werd dood ziek,combinatie was voor mij niet de juiste. Enige dagen opgenomen in ziekenhuis zonder resultaat. Na overleg met huisarts begonnen met fisiotherapie en eens per week acupunctuur
  voor een periode van 9 maanden. Met goede resultaten. Gedurende deze periode ook iedere dag vitamine B complex gebruikt. Uit eindelijk is mijn gezicht redelijk normaal geworden. Echter er blijven verschijnselen zoals : grimas bij lachen , wenkbrouw kan niet worden bewogen ,mijn oog kan niet helemaal open (moet dit soms enige malen per dag verder openmaken ,met eten tranend oog en veel speeksel in de mond. Ondanks deze ongemakken kan ik er redelijk mee leven gedurende de afgelopen 9 jaar. Advies begin behandeling zo snel mogelijk en zet door. Ben inmiddels 71 jaar. Hoop dat een ieder die dit leest er baat bij heeft. Ondanks alles er zijn erger dingen in het leven , blijf positief hoe moeilijk het soms ook is. Groetjes FLIP

 8. Maciej Milobedzki schreef op april 10, 2013 at 9:50 am

  I”m 53 years old now. About 25 years ago I got the right side of my face paralized becouse of the facial nerves inflamation. That time I had been treated with steroids /encorton/ and electric stimulations with very poor results. I had a problem with opening my right eye, my right eye brew was almost unmovable. The same was with my mounths – its right side was very different comparing with the left. I went to Cristal youch clinic in december 2012. After 5 visits/treatments the situation is very much different. Now I can open my right eye much more wide and lift my eye brew without any problems. I can smile more symmeticaly as well .
  Elena Pashova teached me a lot of everyday’s exercises that help improve my facial problems. She made me believe that even after 25 years it is still possible to do a lot with the results of my desease. It’s fantastic – very good job!

 9. karima ghelali schreef op april 12, 2013 at 4:10 pm

  Mijn vriendin die ook de ziekte van bell heeft.
  Heeft mij crystal touch aanbevolen
  Ik heb nu 3 behandelingen gehad mijn gezicht is meer ontspannen
  Mijn oog knijpt niet dicht als voorheen als ik lach en dat is heel fijn
  Je krijgt speciale technieken mee naar huis om je gezicht te ontspannen
  Je krijgt je zelfvertrouwen terug

  Dank je wel crystal touch

 10. Ouardia Afkir schreef op mei 6, 2013 at 10:04 pm

  Bijna wekelijks steeds bezig met research naar ontwikkelingen omtrent nieuwe behandel methodes van de aandoening Ziekte van Bell, kwam ik uit op Crystal Touch. Sceptisch, maar hoopvol melde ik mij aan. Nu na meer dan 6 Crystal Touch behandelingen mag ik met trots zeggen dat ik heb geleerd hoe ik mijn mimiek de baas kan zijn. Door simpele massage technieken van Crystal Touch aan te leren en dagelijks toe te passen voel ik mijn aangezicht steeds soepeler worden en heb ik meer controle over mijn gezichtsspieren. Ik heb vertrouwen in Crystal Touch, maar dat betekent ook dat ik frequent de aangeleerde massage technieken dagelijks zal moeten toepassen. Het is een levenstaak geworden, maar neemt zo weinig tijd in beslag dat ik hier niet over struikelen zal.. Het feit dat mijn zelfbeeld nu stijgt en mijn zelfvertrouwen mij psychisch voedt maakt dit alles de moeite waard! Dikke merci Crystal Touch! You touched my face and opend my soul… xx

 11. Samantha schreef op juni 20, 2013 at 12:03 pm

  Ik ben Samantha en ik ben 18 jaar oud. Toen ik tussen de 1 en de 3 jaar oud was ben ik 3x getroffen door gezichtsverlamming. 2 keer aan één kant, en één keer aan de andere kant. Toen ik klein was wisten de dokters niet wat het was, en heb ik nog een tijdje in het ziekenhuis gelegen voor onderzoek. Aan de linkerkant van mijn gezicht is het goed weggetrokken, je ziet er eigenlijk niks meer van. Maar aan de rechterkant gaat mijn mondhoek een stuk moeilijker omhoog en mijn wenkbrauw heb ik nooit kunnen bewegen, niet eens een klein beetje. Toen ik rond de 15 jaar oud was kwam ik er achter dat er wél dingen aan te doen waren, wat ik helemaal niet wist. Ik dacht dat ik de enige was met deze ziekte, en er geen behandelingen voor waren. Ik ben toen begonnen met accupunctuur. Dit hielp een heel klein beetje, maar niet zo veel dat anderen verschil konden zien. Ik heb een jaar lang 1x in de drie weken accupunctuur gedaan, hierna ben ik er een tijdje mee gestopt. Een jaar later ben ik er weer mee begonnen om het toch nog een keer te proberen. Het hielp niet, geen enkel verschil. Ik ben gaan googelen en kwam op deze website terecht. Ik heb me ingeschreven voor de informatiedag en heb onderhand al een stuk of 6 behandelingen gehad, en.. het helpt! Na 18 jaar heb ik iets gevonden dat helpt. Vooral na de eerste behandeling was ik een beetje emotioneel, het resultaat was ongelooflijk. Na 1 behandeling kon ik opeens een stuk beter mijn tanden ontbloten, waar ik een beetje van schrok na 18 jaar, dit had ik niet verwacht! Nu na ongeveer 6 behandelingen is mijn gezicht een stuk ontspannener. Ook kan ik mijn rechterwenkbrauw bewegen! Nog niet zo makkelijk als dat mijn linkerwenkbrauw beweegt, maar er komt steeds meer beweging in. Ook mijn mondhoek gaat een stuk makkelijker omhoog, al gaat mijn oog dan nog wel een beetje dicht.

  Heel erg bedankt Crystal Touch!

 12. L. van Houten schreef op juni 25, 2013 at 2:05 pm

  Binnenkort heb ik een afspraak bij crystal touch, 10 maanden na het begin van het ontstaan van mijn gezichtsverlamming.

  Ik heb al zeer veel gedaan, accupunctuur, mime therapie, reiki. massage, ook aura healing en ga zo maar door..ben dus erg bang opnieuw valse verwachtingen en hoop te koesteren en weer een hoop geld kwijt te zijn zonder resultaat.
  De synkenese en contracturen in mijn gezicht zijn hevig en pijnlijk, vaak ben ik zeer ten einde raad.

  Wat me opvalt is dat niemand me echt verteld WAT ze nou precies doen. Zijzelf geven geen uitleg en ook op dit forum heeft iedereen het over ” de behandelingen” maar niemand zegt WAT dat precies inhoudt.
  Is er iemand die me er iets meer over kan vertellen?

 13. Maaike van Vugt schreef op juli 11, 2013 at 4:33 pm

  Sinds 2009 heb ik de ziekte van Bell. Ik kreeg prednison voorgeschreven en daarna nog een kuur tegen het virus van de gordelroos, maar dat heeft dus niet geholpen. Ik moest maar een beetje rust nemen en hopen dat het vanzelf over zou gaan, wat vaak ook zo is, maar bij mij dus niet. Ik heb wat je noemt last van restverschijnselen. Toen kwam ik dit jaar in aanraking met Crystal Touch en daar ben ik echt blij mee.
  Ik moest bijv. mijn ooglid vastplakken met een pleistertje omdat het erg voor mijn oog hing door de verlamming en daar dan weer hoofdpijn van kreeg. Nu na 2 behandelingen bij Crystal Touch heb ik die pleister niet meer nodig en heb ik ook geen hoofdpijn meer.
  Mijn hobby is klarinet spelen, dat kan ik niet meer door de gezichtsverlamming, omdat daar kracht voor nodig is. Ik probeerde het natuurlijk wel maar kreeg dan pijn, een soort kramp in mijn nek. Maar ook dat gaat nu al een stuk beter en heb ik geen kramp meer. Ik ben dan ook heel blij dat ik al zo ver ben. Ik doe trouw elke dag mijn huiswerk wat ik bij Crystal Touch heb op gekregen want ik merk dat het echt werkt.
  Ik hoop en heb er dan ook alle vertrouwen in dat het nog een stuk verbeteren kan.
  Ik wil ook nog wel even zeggen dat ze heel erg aardig zijn bij Crystal Touch, wat ook wel belangrijk is vind ik.
  Vr. Gr. Maaike.

 14. Luba schreef op oktober 14, 2013 at 8:42 am

  Heef iemand ervaring met deze organisatie of therapie bij hen ondergaan? http://Www.bellseparese.nl

 15. Margaretha Pels schreef op oktober 29, 2013 at 8:06 am

  In de krant (AD) las ik een artikel over Crystal Touch. Aangezien ik in 2001 de ziekte van Bell kreeg en daar restverschijnselen aan overgehouden heb, melde ik mij in april aan voor de open dag in september 2013. Maar ik werd door hen gebeld, waarom zolang te wachten? En daar ben ik HEEL BLIJ om. In mei kreeg ik mijn 1e behandeling en binnenkort de 6e en voorlopig de laatste.
  Mijn geschiedenis: 2001 Ziekte van Bell. Naar de neuroloog. Meestal geneest het spontaan zei hij, maar in Uw geval ziet het er ernstig uit en gaan we plastische chirurgie doen. Ik schrok, dan wordt erin gesneden, dat maakt het vast nog erger. Ik ben niet naar hem terug gegaan. Na een zoektocht van een jaar kwam ik terecht bij acupunctuur. Dit bracht veel verbetering. Ik kon mijn oog weer sluiten. Mijn mond werd iets minder scheef. Na 3 maanden behandeling konden zij echter niets meer voor me doen. Was maar eerder gekomen werd erbij gezegd. Ondertussen leerde ik ermee leven, maar had geen gevoel in mijn linker gezichtshelft en schrok van mezelf als ik een foto zag.
  Toen dus naar Crystal Touch, na 12 jaar! Tijdens die eerste behandeling voelde ik trillen in mijn linker wang , voor het eerst een heel klein beetje gevoel. Na de eerste behandeling kreeg ik te horen, van iemand die hier niet van op de hoogte was > wat zie jij er goed uit. Na de 3e behandeling sprak ik een vriendin , die niet op de hoogte was van mijn behandeling > zij zei : jouw gezicht is beter aan het worden. Na de 5e behandeling kwam ik een bekende tegen , die sprak >het lijkt dat ik U ken, maar wie bent U? Toen ik mijn naam noemde, kwam de herkenning. En ze zei : U bent veranderd. Ik > ouder geworden zeker. Nee zei ze, juist niet, veel jonger geworden.
  Dus veel dank voor de behandelingen van Elena bij Crystal Touch. Daarbij heb ik het huiswerk, wat zij opgaf altijd gedaan en ga hiermee ook door, zodat de ingezette ontwikkeling door kan gaan. Ik heb nu weer gevoel in mijn linker gezichts helft. Mijn oog staat weer echt open en het tranen is bijna over. Ik kan redelijk lachen met een recht gezicht. Ik kan nog geen linker wenkbrauw optrekken. Maar ik heb wel het gevoel of de linker kant weer mee kan doen. Dit werkt zowel uiterlijk als innerlijk. Ik voel me weer een heel mens.

 16. Joan schreef op december 21, 2013 at 12:33 am

  In 2003 heb ik een linkszijdige aangezichtsverlamming gehad, waaraan ik flinke restverschijnselen overhield. Naast blijvende uitval van een aantal spieren, had ik veel last van contracties en synkinesis. In juni 2013 ben ik terechtgekomen bij Chrystal Touch. Inmiddels heb ik 5 behandelingen gehad. Na de vierde behandeling waren alle contracties uit mijn gezicht verdwenen, en mocht ik voorzichtig beginnen met het versterken van mijn gezichtsspieren. Ook daarin constateer ik na twee sessies progressie. Deze progressie wordt ook oer consult vastgelegd aan de hand van foto’s die worden genomen van verschillende gezichtsuitdrukkingen. Ik ben dagelijks zo’n 15 minuten kwijt aan de oefeningen en massages.

 17. wilma kuiper schreef op januari 24, 2014 at 9:26 pm

  Hallo,
  Wat ben ik blij deze site gevonden te hebben
  Ik heb 5 jaar geleden een gezichtsverlamming gekregen en ben daarna nooit meer de oude geweest.
  Vind het erg moeilijk om in het openbaar te eten ,mijn linkerkant doet erg mee ook als ik praat zie je het
  Ben erg benieuwd of de behandel vergoed word

 18. Gina Groenendijk schreef op februari 9, 2014 at 9:34 am

  Sinds aug 2012 getroffen door de ziekte van Bell aan de linkerzijde vsn mijn gezicht ,
  Aan degene die het zelf ook hebben meegemaakt hoef ik niet te vertellen in wat voor een vreselijk achtbaan je terecht komt.
  Na neurologisch uitbehandeld te zijn en intensieve behandelingen bij de logopedie te hebben gehad, ben ik op zoek gegaan of dit het nou echt was…… Door de verlamming had ik vreselijke hoofdpijn dag in dag uit slikte ik minimaal 6 tot 8 ibuprofen.
  Een beetje sceptisch naar de informatie bijeenkomt gegaan van de crystel touch kliniek in het WTC in Rotterdam.
  Maar door de duidelijke uitleg wat er nou eigenlijk in het Hoofd gebeurt is en de verbluffende resultaten heb ik me ingeschreven voor het intake gesprek ,
  Ik kon gelukkig al heel snel terecht , inmiddels heb ik 3 behandelingen gehad en in combinatie met ontspannings oefeningen die je frequent moet doen is het resultaat fantastich bijna geen hoofdpijn meer en ook mijn gezicht is veel symmetrischer hoeveel behandelingen ik nog nodig heb weet ik niet,maar ben nu al heel blij met het resultaat.

 19. Jessica schreef op maart 5, 2014 at 1:35 pm

  Hallo,

  Ik ben Jessica en heb 6 jaar geleden een aangezichtsverlamming gekregen.
  Ik had redelijk zware restverschijnselen, zeker voor een meisje van 17.
  Mijn gezicht was volledig assymetrisch en mijn spieren werden zeer snel moe.

  Nu ben ik 3 maal naar Rotterdam geweest, voor een chrystal touch behandeling.
  Na de 1ste keer merkte ik al verschil, zichtbare verschillen en ook verschillen in het gevoel dat ik had van mijn gezicht. De spânning op mijn gezicht is verdwenen.
  Mijn gezicht geeft een symetrischere indruk en ik begin terug beweging te krijgen in mijn voorhoofd, dit na 6 jaar!!!
  Vrienden merken op dat ik een veel frissere indruk achter laat en ik krijg vaak complimenten op de verbetering.
  Als ik nu een foto zie van mezelf op een feestje ofzo ben ik tevreden, dit was al jaren geleden.
  Ik ben heel blij dat ik begonnen ben met de behandeling, en raad het iedereen aan!

  Groetjes!

 20. Rainer Pelkonen schreef op april 4, 2014 at 10:44 am

  I am from Finland and I have very uncommon disease, called gelsoline amyloidosis, ( a heritable, systemic disease). Main symptoms are dryness of eyes, dryness of mouth membranes, paralysis symptoms of forehead and cheek muscles on one facial side.. No therapy has been found.
  Via my frends I found Crystal Touch. Here they promised to evaluate my condition and try to help me. This happened 3 years ago.
  Already after my first visit I knew, this treatment will help me and relieve my symptoms.
  Because we know, this disease is beyond remedy, we decided to focus relieving the main symptoms of facial muscles.
  Crystal Touch developed an innovative, really professionally simple, effective therapy program to my disease with clear instructions for home life.
  I have visited now in this clinic regularly a few times per a year, my paralysis symptoms have almost totally disappeared after fierst year and these symptoms have stayed away during these years.
  I can absolutely recommend this clinic for patients, who do not know, what to do their severe skin problems without medicall wellknown therapy.

 21. Mathijssen schreef op mei 21, 2014 at 3:29 pm

  Onze dochter van 15 jaar is na 8 maanden gestart met een behandeling door Christal Touch voor de ziekte van Bell. Er was namelijk geen volledig natuurlijk herstel. Na 4 behandelingen zie je een positief verschil. Oefeningen helpen haar nu om in momenten van stress of vermoeidheid weer te ontspannen en dit zie je onmiddellijk in haar gezicht. Wij zijn zeer tevreden over het behaalde resultaat.

 22. Paul schreef op juli 1, 2014 at 1:24 pm

  Mijn vriendin is ten gevolge van een moeilijke bevalling geboren met een verlamming van de linkerzijde van haar gezicht. M.b.v een goudklompje kan ze haar ooglid dicht krijgen en als ze lacht trekt haar mond erg scheef. Nu 37 jaar oud is ze 10 maanden onder behandeling geweest. Verschillen zijn te zien. De ogen zijn meer in evenwicht en ze kan gecontroleerd glimlachen waarbij de mond rechter blijft. Haar neus lijkt ook rechter te staan. Pijn boven haar wenkbrauw is ook afgenomen. Het totaalbeeld is een levendiger en evenwichtiger gezicht. Vooral direct na een behandeling vond ik dat zelf goed te zien. Ook voelt ze in haar gezicht dat spieren wat beginnen doen, wat voorheen niet het geval was. De oefeningen vergen discipline maar zijn niet zonder resultaat. De inspanning is absoluut de moeite waard geweest.

 23. BLAND schreef op augustus 10, 2014 at 10:49 am

  Mijn dochter van 18 is vorige week opgestaan met aan de linkerzijde een verlamming van het gezicht, wel erg geschrokken, voorhoofd strak, oog sluit niet volledig neusvleugel en mondhoek werkt niet zoals voorheen. Na de 2de dag naar huisarts geweest die ons vertelde dat de gezichtszenuw die verlamming veroorzaakte, medicatie MEDROL 32mg gekregen voor inname (cortisone-behandeling), nu na 1 week verder nog geen enkele verbetering merkbaar en heeft nu ook uitslag over borst en rug ??? Maandag 11 augustus afspraak met neuroloog. Maken ons wel ernstige zorgen, onze dochter is er ook zeer van onder de indruk, ze weent, loopt geprikkeld rond en is niet meer het levenslustige meisje van vroeger…weet er iemand raad ???

 24. Elena Pashova (Crystal Touch) schreef op september 16, 2014 at 5:02 pm

  Beste Bland,
  Het herstelproces van de Ziekte van Bell ook in het beste geval duurt tenminste 3-4 weken. De verbeteringen vinden heel langzaam plaats. Voor een meisje van 18 is dit veel te lang. Voor iedereen en met name voor een jonge dame is haar gezicht van uiterste belang.

  In sommige gevallen wordt het herstelproces vertraagd door allerlei factoren en kan maanden duren. In dit laatste geval is er een groot kans dat de restverschijnselen (complicaties) worden gevormd. Dit zijn synkineses (meebewegingen), contractures (spasmes), asymmetrisch mimiek en de zwakte van de gezichtsspieren.

  Deze complicaties beginnen 3-4 maanden na de aanval plaatsvinden.
  Ik hoop dat uw dochter nu al volledig hersteld is. Mocht dit niet het geval zijn, neemt u gerust via het formulier bovenaan deze pagina contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos telefonisch consult.

  Met vriendelijke groet,
  Elena Pashova
  Crystal Touch – “Brings back your smile!”

 25. Erna schreef op september 25, 2014 at 10:18 am

  hallo ik heb sinds maand ziekte van Bell ,maar ben er echt beroerd van . kreeg Prednison stoot maar kreeg spierklachten moest meteen stoppen. maar ik heb veel hoofdpijn. ik hoop dat dat zakt .?? Erna

 26. Elena Pashova (Crystal Touch) schreef op september 30, 2014 at 3:32 pm

  Beste Erna,

  In het algemeen veroorzaakt de Ziekte van Bell geen onmiddelijke hoofdpijnen. Uw hoofdpijn kan het gevolg zijn van de emotionele overspanning of van de bijwerkingen van de geneesmiddelen. Het herstel na de Ziekte van Bell vindt altijd langzaam plaats. Wel soms iets sneller bij de ene mens dan bij de andere. Als de vooruitzichten goed zijn, dan vinden binnen 2-4 weken al wat verbeteringen plaats. Maar mocht in uw geval het herstel wat trager zijn, is dit geen reden voor wanhoop.

  Het zal zeker met de tijd beter worden. Mocht u meer vragen hebben of na 4-5 maanden nog steeds last zou hebben van de contractures, synkineses, gezichtspijn of asymmetrie, neemt u gerust contact met ons op via het formulier bovenaan deze pagina.

  Met vriendelijke groet,
  Elena Pashova
  Crystal Touch – “Brings back your smile!”

 27. janneke schreef op november 5, 2014 at 2:33 pm

  Ik ben woonachtig op Aruba en heb sinds juni 2010 de ziekte van Bell. Ik heb redelijk wat restverschijnselen en de aangedane kant van mijn gezicht voelde beurs aan. Mijn gezicht is asymetrisch en mijn ene oog duidelijk kleiner en het ooglid trilde bijna continue. Op Aruba is getracht het oog te behandelen met botox- injecties met geen goede resultaten.

  Na lang twijfelen vanwege de grote geografische afstand, financien en praktische haalbaarheid gestart met de behandeling bij Crystal Touch

  Ik heb nu vijf behandelingen in Rotterdam gehad. Drie behandeling afgelopen zomer en twee behandelingen in deze maand. Daarnaast doe ik dagelijks de oefeningen voor mijn gezicht

  Al direct na de eerste behandeling was het beurse gevoel in mijn gezicht grotendeels weg en trilt het ooglid bijna nooit meer, waardoor ik minder vemoeid ben.
  Mijn oog is wat minder klein geworden waardoor het gezicht symetrischer lijkt.

  Ik ben tevreden over de behandelingen bij Crytal Touch. Ik weet niet hoeveel behandelingen ik nog nodig zal hebben maar probeer zeker het behandeltraject in Nederland af te ronden.

  Groet,

 28. nienke schreef op november 11, 2014 at 12:13 pm

  Hoi,
  Ik heb een halfjaar geleden de ziekte van bell gekregen, waarschijnlijk door een combinatie van stress en temperatuurverschillen (ik was op wintersport). Ik ben toen na een maand begonnen met accupunctuur en dat hielp al voor een deel, maar mijn gezicht bleef assymetrisch en erg gespannen en verkrampt. Toen ben ik bij Crystal Touch terechtgekomen en na 2 behandelingen was mijn gezichtje weer zo goed als symmetrisch en veel meer ontspannen. Ook voelde ik me er heel warm en welkom en was er veel positieve aandacht. Wel gaat het nog met ups en downs, soms voelt mijn gezicht veel meer ontspannen dan andere dagen. Elene vertelt heel duidelijk dat dit komt door stress, emoties etc. Ik heb geleerd hoe ik mijn gezicht kan ontspannen en kan masseren. Ook leerde ik dat het heel belangrijk is je emoties te trainen. Het heeft me veel inzicht gegeven en ik zou het iedereen aanraden om naar crystal touch te gaan.

  Groetjes Nienke

 29. Miranda schreef op november 25, 2014 at 4:22 pm

  Hallo, ik ben in de zomer van 2012 getroffen door de ziekte van Bell. Ik was toen op vakantie in het buitenland. Van de neuroloog daar kreeg ik voor 10 dagen prednison en oogdruppels mee. Terug in Nederland heeft het 3 maanden geduurd eer de verlammingsverschijnselen minder werden. Mijn oog kon ik toen gelukkig weer sluiten en mijn mond hing niet meer zo scheef. Na 1,5 jaar was ik nog steeds niet helemaal hersteld. Mijn gezicht voelde gespannen aan aan de aangedane zijde, mijn oog ging nu ook dicht wanneer ik het niet wil (bv met eten, blazen, zuigen) en ook de spieren rond de aangedane kant van mijn mond werkten nog niet optimaal. Via andere verhalen ben ik uiteindelijk bij Chrystal Touch terecht gekomen. Na 1 behandeling en het doen van de oefeningen thuis, was er al duidelijk verbetering te zien en voelde mijn gezicht minder gespannen aan. De klachten die ik had zijn na 4 behandelingen een stuk verminderd. Het doen van de oefeningen die je mee krijgt, wordt een manier van leven en gaan op den duur automatisch. Helemaal weg zijn mijn klachten nog steeds niet, en vooral wanneer ik moe ben, spelen ze het meest op. Maar ik ben wel erg blij dat ze verminderd zijn en dat mijn gezicht minder gespannen aanvoelt. Ik ben nu ruim 2 jaar verder en mensen die het niet weten, zien vaak niets meer aan mij!

 30. trudy schreef op januari 20, 2015 at 12:08 pm

  ik als moeder heb de behandelingen van mijn dochter meegemaakt vanaf de zijlijn. het valt mij op dat er een erg goede ontspannen sfeer is. er wordt duidelijk uitgelegd wat voor oefeningen er gedaan moeten worden, ik wordt hier zelfs bij betrokken. vervolgens krijgt je deze oefeningen op papier mee naar huis, zodat je deze thuis uit kan voeren. na alle uitleg krijg je een ontspannen behandeling aan je gezicht, de eerste behandelingen komt eruit dat een en ander pijnlijk is maar dit verdwijnt tijdens de behandeling(wordt minder). na de behandelingen voer je de oefeningen thuis uit en een vervolg 2de afspraak is ongeveer 4 weken later. fijne ervaring want dit was voor mijn dochter echt stukken beter. na de 2de behandeling volgend er nieuwe oefeningen die je erbij moet doen. de derde behandeling die overigens ook weer 4 weken later is was voor mijn dochter erg fijn, zij had namelijk weer iets meer pijnklachten, maar kon tijdens de behandeling alweer voelen dat het weer beter ging. Tijdens elke sessie worden er foto’s gemaakt en deze worden vergeleken met de foto’s die in het allereerste begin zijn genomen, je ziet wel degelijk verschillen tussen de eerste en de laatste foto’s.
  Verder is het erg belangrijk te denken aan de weersinvloeden van buitenaf en met name de wintertijd kou en dergelijke. Ga bij een koude dag goed gekleed naar buiten dus warme jas sjaal en desnoods pet of muts. dit is erg belangrijk want kou kan direct je gezicht een klap geven. De oefeningen bieden dan weer uitkomst om dit nare gevoel weer weg. te nemen en te ontspannen.
  Belanrijk is altijd te blijven en ontspannen om effect te krijgen van binnenuit bij stress, kou en ook voor je emotie.
  Tot slot wil ik zeggen wanneer je met cristal touch gaat beginnen. geloof in jezelf en je word door de mensen eromheen enorm gesteund en gerustgesteld, ook als je weer even denkt dat het minder is. Bij elke oefening blijf ontspannen en denk van binnenuit.

 31. Carly schreef op maart 11, 2015 at 2:38 pm

  5 jaar geleden kreeg ik de ziekte van bell. De dokter zei dat ik veel moest uitrusten en dat het dan goed zou komen, omdat ik nog jong was. Helaas bleef ik last houden van restverschijnselen. Als ik spontaan lachte kneep mijn oog zich dicht, ik stond vaak op met hoofdpijn (dagelijks) en kan mijn lippen niet volledig tuiten. Nu heb ik 3 behandelingen gehad bij Crystal Touch en dit heeft mij erg geholpen. Mijn gezicht is veel meer ontspannen en mijn hoofdpijn is zo goed als weg. Een grote vooruitgang dus!

 32. Alex schreef op april 27, 2015 at 6:11 pm

  Beste mensen allemaal,
  ook ik heb de zogenaamde ziekte van Bell. Fijn dat er een site is dat mensen erover kunnen vertellen. Ik heb het stilletjes voelen aankomen, eerst pijn aan de achterkant van het oor, daarna oog, neus en mond. Het beste wees je er zo snel mogelijk bij, laat je onderzoeken ddor een arts. Neem zo snel mogelijk een kuur cortizone ( Medrol ). Ik ben in behandeling bij een kinesist die electro-therapie toepast ( in totaal 18 maal van telkens een half uur). Met gezichtsmassage en oefeningen voor je mimiek terug normaal te krijgen. Dit geeft een verbetering, maar wel geduld hebben, het gaat traag. Telkens een beetje beter. De eerste 2 weken had ik dagelijks kine, daarna 2 of 3 keer per week. Mensen die me 1 keer per week zagen zeiden me ” het ziet er al veel beter uit” wat ook zo was. Ook ben ik bij een neuroloog moeten gaan die een test deed met electro, op armen een benen. Dit is om te zien of je zenuwen je spieren normaal bewegen, zodat men zeker is dat er niks mis is met je zenuwen die je spieren doen bewegen. Ook zeer belangrijk is je oog dat niet goed sluit. Ik had eerst oogdruppels gekregen, maar dit is te licht, bij een oogarts op nazicht: hij bekijkt of je oog geen beschadiging heeft aan het hoornvlies. Hij gaf mij oogdruppels die beter het oog smeren en een geltube die je in je oog moet doen een voor het slapengaan zalf in je oog. Dit kan je makkelijk zelf doen in een spiegel. Hiermee blijft je oog beschermd en kan het niet uitdrogen, dit moet je zeker doen, anders kan je oog beschadigd raken! Volg alles goed op het is in je eigen belang, eventueel je oog dicht maken met een klever bij het slapengaan.
  Ik heb het nu wel 7 weken en mijn gezicht in “ruststand” is normaal.
  Ik hoop dat deze informatie anderen helpen, blijf niet bij de pakken zitten laat je verzorgen wees vooral geduldig en denk eraan er zijn nog ergere dingen !
  Veel goede moed aan iedereen het zal terug beter worden.

 33. Barbara Verweij schreef op mei 6, 2015 at 10:05 am

  Ik ben in contact gekomen met Crystal Touch door mijn vriendin. Ik begeleid haar naar de sessies in Rotterdam. Mijn vriendin heeft jaren geleden de ziekte van Bell gekregen en dat had grote invloed op haar leven. Van de een op het andere moment was ze een ander persoon die niet veel meer kon. Van buiten was het zichtbaar maar het had ook een grote inpact van binnen en op haar persoonlijkheid. De vrolijke meid die ze was was verdwenen. Bij toeval kwam zij op de website van Crystal Touch terecht. Het was het overwegen waard. Want na allerlei therapiën en bezoeken aan de pijnpoli was het de moeite van het proberen waard, En wat ben ik blij dat ze gegaan is. De eerste behandelingen waren pijnlijk maar hadden wel al een zichtbaar effect. Het vergt wel disipline om de oefeningen te doen maar het resultaat is geweldig. Ze heeft nu 6 behandelingen gehad en het is een compleet ander persoon geworden, Ik zie weer de oude vriendin die ik 30 jaar geleden leerde kennen. Vol zelfvertrouwen, zichzelf weer waarderen wie ze is. We kunnen weer naar concerten, wandelen in de wind zonder dat ze s,avonds beroerd is en pijn heeft. Want harde muziek, wind, alle harde geluiden waren niet te verdragen.
  Mocht je de ziekte van Bell hebben dan is de Crystal Touch therapie zeker aan te raden. De therapie heeft een geweldig effect, is goed voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. En het allerbelangrijkste het helpt je je eigen gezicht en uitdrukkingen terug te krijgen.

 34. Marieke Kuit schreef op augustus 1, 2015 at 8:08 am

  Lieve lotgenoten,

  6 jaar terug kreeg ik de ziekte van Bell. Na ruim 3 maanden begon het langzaam te herstellen. Maar ik bleef restverschijnselen houden. Tranend klein oog, scheve mond, veel hoofdpijn, altijd moe, moeite met harde geluiden, kou en wind.
  In 6 jaar tijd, heb ik 7 keer een aangezichtsverlamming gehad, steeds aan dezelfde kant. Niet zo heftig als de eerste keer, maar het herstel was steeds minder. Na iedere verlamming kwam ik steeds schever uit de strijd. Ik heb van alles geprobeerd. Logopedie (ik was nauwelijks te verstaan), mime therapie, acupunctuur (dit hielp wel een beetje) botox injecties, medicijnen, meerdere “natuurgenezers” die van alles beloofden en waar ik steeds weer intrapte, cranio sacraal therapie (dit is wel echt een aanrader!), psycholoog om dat scheve hoofd te accepteren.
  Inmiddels deed mijn omgeving alsof ik er weer normaal uit zag. Hoe vaak mensen goed bedoeld tegen mij zeiden: “Je ziet er bijna niets meer van!” (Ja,ja) Maar het ergst vond ik het als ik mensen tegen kwam die ik voor mijn verlamming voor het laatst had gezien. Die zag ik echt schrikken en naar woorden zoeken.
  Per toeval kwam ik op de site van Chrystal Touch terecht. Dit klonk te mooi om waar te zijn! Ik vulde mijn gegevens in en werd de volgende avond al terug gebeld door een heel aardige meneer, Alex. Voor het eerst in tijden voelde ik mij begrepen. Waar artsen en doktoren mijn klachten als onzin bestempelde, snapte Alex precies waar ik het over had. Ik was dus niet gek :-)!
  Samen met mijn vader ben ik naar de informatiedag geweest. Wat daar verteld werd klonk allemaal zo logisch, dat ik besloot om de behandeling te starten. Ik vond het best spannend, want de behandelingen worden niet bepaald weggegeven. En ik was inmiddels zo vaak teleurgesteld door loze beloften van kwakzalvers, dat ik bang was dat dit hier ook zou gebeuren.
  Maar na de eerste behandeling was er al duidelijk resultaat! En nu na 4 behandelingen en veel thuis oefenen, durf ik weer lachend op de foto. Ik kan weer eten zonder traan oog, geen hoofdpijn meer en ik kan weer uitwaaien in de wind. En ja, als je het weet zie je het nog wel. Maar als mensen nu zeggen: “Je ziet er niks meer van!” weet ik dat ze het niet meer uit medelijden zeggen, maar dat ze het echt menen!

 35. Dorothea Voorthuis schreef op september 13, 2015 at 12:00 pm

  Een half jaar geleden ben ik ookgetroffen door de ziekte van Bell. Zomaar ineens stond ik de volgende dag op met een open oog en een afhangende mond. Ziekenhuis, KNO arts die Bell constateerde. MRI scan was goed, geen rare dingen. Verder moest ik afwachten na kuur prednison. Zelf contact opgenomen met acupuncturist en proberen positief te blijven, wat moeilijk was, na 4maanden kwam er wat verbetering. Inmiddels ook massage fysiotherapeut en logopedie. Ook ingeschreven voor 7 november bij Crystal touch, ben benieuwd of zij verder iets voor mij kunnen doen. Ben ook blij met de positieve reacties hiervoor. Misschien tegen die tijd dat er nog wat verbeteringen plaats vinden. Oog sluit inmiddels, alleen geen wenkbrauwbeweging en mondhoek die niet meedoet met tuiten en strak gevoel in wang , waardoor opblazen lastig is. Maar blijf goede hoop houden.

 36. Atlanta Steenhagen schreef op september 20, 2015 at 8:19 pm

  Hallo, ik ben 64 jaar en heb sinds (volgens mijn ouders) vanaf 2,5 jaar een scheve mond. Als kind herinnerde ik mij nog dat door middel van elektrische schokken werd geprobeerd de verlamming te herstellen. Als ik naar het ziekenhuis moest voor een behandeling, zat ik voorop de fiets bij mijn vader al heel hard te huilen, uiteindelijk zijn mijn ouders met de behandeling gestopt. En ik ben mijn hele leven lang bang geweest voor elektriciteit, tot ik bij crystal-touch kwam.
  Toen ik ouder werd heb ik nog wel acupunctuur geprobeerd maar dat heeft niet echt geholpen. Mij werd geadviseerd om me te laten opereren, maar dat was voor mij absoluut niet de oplossing want het was ook niet zonder risico. Ik hield altijd mijn hand voor mijn mond en wilde niet gefotografeerd worden. Bij toeval kwam ik vorig jaar op de website van chrystal-touch terecht en heb ik me direct opgegeven voor een informatiedag in november 2014. Ben onmiddellijk gestart met de behandeling en na de eerste behandeling zag ik al het resultaat. Nu een jaar later ga ik weer op de foto en lach ik zonder hand voor mijn mond. Mijn mond is gelukkig niet zo scheef meer als het was. Ik kan zelfs mijn linker oog openhouden als ik mijn lippen tuit en nu ook knipogen met mijn linkeroog. Geweldig gevoel was dat toen ik dat kon. Zij hebben mij ook van mijn grote angst voor elektriciteit afgeholpen. Je moet thuis zelf de oefeningen doen, maar het resultaat is er dan ook naar. Een stuk eigen kracht dus door jezelf te motiveren de opgegeven oefeningen ook dagelijks te doen.

 37. Reinier schreef op oktober 16, 2015 at 7:22 am

  Mijn aandoening is iets anders van oorsprong dan de meesten hier op de website, maar de gevolgen zijn exact hetzelfde, een volledige aangezichtsverlamming en later veel synkinesis.
  Mijn aandoening is begonnen in 1992 met gehoorklachten. Daarna de gebruikelijke weg bewandeld, naar de huisarts. Die heeft me vrolijk gewoon weer naar huis gestuurd met het verhaal dat het waarschijnlijk een oorontsteking was geweest, en dat het langzaam wel weer goed zou komen. Mijn oor werd ook nog uitgespoten, maar dat hielp niets, dat had toch eigelijk al een waarschuwing moeten zijn dat er hier iets anders aan de hand was.
  Zeker omdat oorontstekingen vaak gepaard gaan met hevige pijnen, ik had dat totaal niet.

  Uiteindelijk maar weer terug naar de huisarts, want het gehoor bleef slecht, en toen kreeg eindelijk de doorverwijzing voor de KNO arts.
  Bij de KNO arts aangekomen werd er een rontgenfoto gemaakt van het oor, maar daar was niet veel op te zien. Misschien dat een MRI of CT scan hier beter had geweest. Maar in een simpel streekziekenhuis hebben ze die dure apparaten niet, dat zal de reden wel geweest zijn.
  De arts verzekerde mij dat een routine klus zou worden, en dat misschien nog een 2e operatie nodig zou zijn voor een reconstructie van de gehoorbeentjes.
  Als 22jarige ben je nog redelijk naief en vertrouw je de beste man volledig. In die tijd geen wachtijden, dus binnen 2 weken lag ik op de operatietafel. En toen ging het fout.
  De man trof een cholesteatoom aan in mijn middenoor. Dat is een goedaardig gezwel, van huidcellen en smeer die niet meer op de normale kunnen worden afgevoerd, en zich dus gaan ophopen achter het trommelvlies. Op zich dus geen levensbedreigende aandoening maar het zit gewoon op de verkeerde plek, het middenoor is zo klein, waardoor een gezwel daar al gauw problemen gaat geven. Echter was het cholesteatoom groot geworden, en waren de verschillende “onderdelen” in mijn oor moeilijk te vinden. Toch is de arts op goed geluk met een mes gaan snijden in het cholesteatoom, zonder eerst mijn gezicht te beveiligen met sensoren, die alarm slaan als de aangezichtzenuw wordt aangeraakt.
  Na een halfuurtje zag hij zijn fout, hij had mijn aangezichtszenuw volledig doorgesneden, hij was er vanuit gegaan dat mijn zenuw nog veilig lag opgeslagen in het botkanaal. Dat was een foute aanname als het cholesteatoom zo groot was als bij mij.
  Ik ben die zelfde dag nog naar het Erasmus (Dijkzigt destijds) gestuurd. Daar heeft een professor, de operatie afgemaakt. En een stukje gevoelszenuw uit mijn nek, getransplanteerd in mijn middenoor. De operatie heeft bijelkaar 14 uur geduurd.
  Dus geen onverklaarbare reden, wat ze dan maar Bells noemen, maar een zeer aanwijsbare reden waarom mijn (rechter)gezicht opeens niet meer werkt.
  Het nadeel van deze hersteloperatie is dat je in je zenuw, niet 1 breukvlak hebt waar 2 breukvlakken plus een ‘vreemd’ stuk zenuw, wat eerst een gevoels taak had en nu opeens een moterieke functie moet gaan vervullen.
  Tja en daar sta je dan, op je 22e, verminkt door een arts met een te groot ego, hij had nooit zoveel risico moeten nemen met mijn lichaam, maar hij had me direct moeten doorsturen, na de constatering van zoveel cholesteatoom.
  Ook ik kreeg het verhaal van 1 jaar herstel te horen, en moest niets doen. Ook geen elektrotherapie. Naar 6 maanden begon er weer iets te bewegen, maar merkte al gauw dat ik geen 1 spier meer apart kon aanspreken, altijd beweegde er iets mee. Bij mij is vooral veel synkinesis naar de nek gegaan, de platysma spier. Het euvel dat mijn oog dichtgaat zoals ik hier veel lees valt gelukkig bij mij erg mee.
  Mijn oor is nooit meer hersteld, er is gekozen voor ‘radicaalholte’ en de nieuwe zenuw ligt nu in het gebied waar de gehoorbeentjes geplaatst moeten gaan worden, de professor wilde er niet meer aan. Dus uiteindelijk toch nog doof geworden met als bonus een aangezichtsverlamming. Ik denk dat ieder kan begrijpen dat ik weinig meer op heb met de hoge heren. Die zijn voor mij, voor eeuwig van hun voetstuk gevallen. De professor ben ik eeuwig dankbaar, die heeft er nog wat van proberen te maken, nadat zijn collega het volledig had verkloot.
  Nu ruim 20 jaar verder ben ik toch maar weer eens gaan kijken of er nog iets was bereikt in de medische wereld, helaas niet veel kwam ik achter. “Leer er maar mee leven” is nog steeds het credo. Maar naar zo’n lange tijd wil je misschien toch ook wel eens een sociaal leven, dus zoek je verder.
  En toen kwam ik Crystal Touch tegen. Ben naar de open dag geweest. Ze hadden een duidelijk verhaal. En dacht ondanks het veel Bell patienten waren ik met mijn aandoening het ook maar eens moest gaan proberen.
  Elena heeft mijn gezicht volledig gemasseerd, en dat voelde na afloop echt super aan.
  Daarna de oefeningen voor thuis. Nu bijna 1 jaar verder, ben ik een beetje verbaasd dat na 20 jaar er toch nog kleine verbeteringen merkbaar zijn. Het lichaam is tot veel in staat blijkbaar:-) Misschien als ik nog meer mijn best ga doen er nog wel een beter resultaat mogelijk is.
  Maar je werk druk druk, iedereen herkend dat wel. En je moet echt de tijd nemen voor de oefeningen.
  Samengevat, ook als je er al heel lang mee rondloopt zoals ik, is een bezoekje aan Crystal Touch misschien de moeite waard.

 38. Sharon schreef op februari 3, 2016 at 6:00 pm

  My name is Sharon and I’m 62. I live on Vancouver Island on the west coast of Canada. I am retired. I have Bell’s Palsy on my left side. It started shortly after a bike ride on a cool spring evening. I went to the emergency hospital about 8 hours later. I was given 2 medications – an antiviral and a steroid.
  After 3 weeks with no improvement I tried acupuncture and massage. After 3 months I had physiotherapy for my jaw. My first movements returned after 6 months. I had physiotherapy to encourage the movement of weak muscles and reduce the synkinesis. After 2 years I tried Botox to calm the muscle spasms on my lower eyelid and the platysma in the neck, and had 4 treatments over 3 years.
  I heard of the clinic through the doctor who applied the Botox. He heard of the clinic at a conference and suggested I explore it. I made an inquiry directly to the clinic. This was 8 years after my Bell’s Palsy. It was important to me to try this approach because after all that time I was still self conscious and avoided photographs and speaking in public.
  I was nervous for my first visit, and I thought I knew a lot about synkinesis from my reading but I learned that much of my information was incorrect. I was encouraged when the testing showed that I had nerve activity in all the weak muscles. My first treatment helped to relax the tight areas. I felt the difference after 1 treatment but it was not obvious in my expressions until 2 treatments. I have had 4 treatments over 6 months. I have a more balanced expression in a relaxed state, and I’m working on my smile. My eye movement has improved and it stays more open. My affected side has more movement and shows some wrinkles like my regular side. The tight muscles in my cheek are mostly relaxed and comfortable so I don’t feel the block that restricted the mouth. I am able to blow out, and close my lips better.
  I would recommend the clinic and wish I had started earlier. After 8 years there is a lot of tightness to overcome and re-training of muscles.

 39. Sharon schreef op februari 5, 2016 at 9:16 pm

  My name is Sharon and I’m 62. I live on Vancouver Island on the west coast of Canada. I am happlily retired with many volunteer activities. I have Bell’s Palsy on my left side. It started shortly after a bike ride on a cool spring evening. I went to the emergency hospital about 8 hours later. I was given 2 medications – an antiviral and a steroid.
  After 3 weeks with no improvement I tried acupuncture and massage. After 3 months I had physiotherapy for my jaw. My first movements returned after 6 months. I had physiotherapy to encourage the movement of weak muscles and reduce the synkinesis. After 2 years I tried Botox to calm the muscle spasms on my lower eyelid and the platysma in the neck, and had 4 treatments over 3 years.
  I heard of the Crystal Touch (Rotterdam) clinic through the doctor who applied the Botox. He learned of it during a conference and suggested I explore it. I made an inquiry directly to the Crystal Touch (Rotterdam) clinic. This was 8 years after my Bell’s Palsy. It was important to me to try this approach because after all that time I was still self conscious and avoided photographs and speaking in public.
  I was nervous for my first visit, and I thought I knew a lot about synkinesis from my reading but I learned that much of my information was incorrect. I was encouraged when the testing showed that I had nerve activity in all the weak muscles. My first treatment with the Crystal Touch method helped to relax the tight areas. I felt the difference after 1 treatment but it was not obvious in my expressions until 2 treatments. I have had 4 treatments over 6 months. I have a more balanced expression in a relaxed state, and I’m working on my smile. My eye movement has improved and it stays more open. My affected side has more movement and shows some wrinkles like my regular side. The tight muscles in my cheek are mostly relaxed and comfortable so I don’t feel the block that restricted the mouth. I am able to blow out, and close my lips better.
  I would recommend the Crystal Touch method and wish I had started earlier. After 8 years there is a lot of tightness to overcome and re-training of muscles.

 40. Vera Landkroon schreef op maart 15, 2016 at 10:36 am

  Heb 6 jaar geleden ziekte van Bell gehad, nu veel last van tranend oog (rechts) en oog wordt kleiner, dacht zelf verstopte traanbuis, maar als ik lees wat alle andere Bell mensen meemaken
  Denk ik dat het er bij hoort.
  Graag u reactie

  Vera Landkroon

 41. Vera Landkroon schreef op maart 15, 2016 at 10:38 am

  Graag meer informatie wil een ooglidcorrectie

 42. Vera schreef op mei 4, 2016 at 9:37 pm

  Ik ben Vera en ik ben 34 jaar. 13 maanden geleden is de ziekte van bell bij mij
  geconstateerd.Na acupunctuur en fysiotherapie gedaan te hebben was ik nog niet tevreden met het resultaat.Via deze site ben ik in aanraking gekomen met crystal touch. Nadat ik vorig jaar in November de informatiedag bezocht had waar alles goed en duidelijk uitgelegd wordtb en ik begonnen met de behandelingen bij hun.
  Na 4 behandelingen is mijn gezicht voor 90% hersteld en voel ik me meer ontspannen.
  Ik kan mijn oog weer beter sluiten en traant niet meer.
  Mijn mond staat ook niet meer scheef en ik durf ook weer te glimlachen.
  Hierbij zou ik iedereen die wanhopig is crystal touch zeer zeker aanraden!
  Het belangrijkste wat ik de mensen mee wil geven is dat ik denk dat je eerst de natuur zijn ding moet laten doen.Kom eerst tot rust en ga dan beginnen met het herstellen van je gezicht.

 43. marlie schreef op mei 26, 2016 at 10:28 pm

  hallo!! ik heb in 2005 de ziekte van bell gehad!! na een prednison kuur en verder niks wer me verteld dat ik een flinke verlamming had en dat er vrij weinig aan te doen meer was!! naar enkele jaren fysio met elektrisch gehad maar daar had ik totaal geen verbetering van!! toen heb ik een ooglid correctie gehad , om mn oog wat groter te maken daardoor!! helaas heeft dit ook niks geholpen!! word er zooo onzeker van , zeer scheve mond bij t lachen en mn oog ljjkt steeds kleiner te worden!!! ben zooo onzeker door dit alles , hoop dat er eindelijk eens iets echttttt is , en niet met oefeningetjes wat ik thuis dan maar moet doen want hier heb ik echt totaal geen vertrouwen in!!! hoop op reacties !!!

 44. marlie schreef op juni 2, 2016 at 5:22 pm

  hallo!! wie kan me vertellen wat voor behandelingen t zijn?? zijn t masages?? zijn t oefeningen?? of wat anders!!! dat zou ik heel grag weten!! en word t vergoed ??/

 45. Patricia Gorter schreef op juni 25, 2016 at 7:25 am

  THUISKOMEN IN MIJN ‘OUDE’ GEZICHT.
  Ik ben in januari 2010 getroffen door de Ziekte van Bell, a.gv. gordelroos in mijn rechteroor. Door de zwelling is mijn aangezichtszenuw bekneld geraakt: rechterhelft gezicht volledig verlamd. Helse pijn, schrik, geen prognose door arts… Zware pijnstillers en Prednison. Ben toen in een traject van acupunctuur, cranio faciale massage beland. Na 3 maanden goede verbetering, na 6 maanden toch nog ‘restverschijnselen’: permanente doffe pijn, bij mond tuiten gaat oog dicht knijpen (ook bij bepaalde woorden), bij eten gaat oog tranen, wenkbrouw hoger dan de ander, scheve mond en erg scheve lach. Ik heb er nog 5 jaar mee kunnen ‘OVERLEVEN’ met een scheiding, alleenstaand moederschap, verlies van mijn baan en burn-out, geen gemakkelijke jaren.
  Tot ik eind november 2015 via via de site van CRYSTAL TOUCH ging lezenen de testimonials. Dit gaf mij hoop na al die jaren elkende..
  In januari 2016 had ik mijn intake en ik heb de laatste maanden 4 behandelingen gehad. Het resultaat is OPZIENBAREND!!
  – De pijn is veel minder.
  – De oneigenlijke samenwerking tussen mond en oog is een heel stuk verbeterd.
  – De tranen bij kouwen zijn sterk verminderd.
  – Mijn LACH is symmetrisch geworden!
  – En bovenal is mijn ZELFVERTROUWEN weer zoveel beter omdat ik mij weer thuisvoel in mijn (bijna) EIGEN OUDE GEZICHT.
  Ik was er 6 jaar lang van overtuigd dat met de Ziekte van Bell, dit het eindstadium was in mijn gezichtfuncties voor de rest van mijn leven. En dat ik moest leren leven met continue pijn, waardoor ik mij altijd MOE voelde.
  TWEE DINGEN HEBBEN MIJN LEVEN COMPLEET VERANDERD.
  1. De Crystal Touch therapie van Elena
  2. Een aanpassing in mijn voeding, aangevuld met hele pure voedingssupplementen.
  Ik ben niet alleen blij met mijn gezicht, minder pijn, OOK heb ik weer energie, VITALITEIT,
  een positief gevoel over mijzelf en kan ik LEVEN ipv overleven! Volgens Elena is het een wonder dat ik NA 6 JAAR zo’n groot HERSTEL heb kunnen doormaken (wat in mijn geval met behoorlijk stevige restverschijnselen) vrij uniek is. Het is absoluut een feit dat naast de behandelingen& huiswerk van Crystal Touch, hetgeen ik gedaan heb met voeding & ondersteunende supplementen ENORM GEHOLPEN heeft.
  Ik wil dit graag met iedereen delen zodat je het allerbeste resultaat kunt krijgen!!
  Wil je meer informatie over mijn voeding&supplementen traject, mail mij dan. Ik ben inmiddels mij daarin gaan specialiseren en coach mensen op hun weg naar een nieuwe verbinding met zichzelf, vooral mensen met de Ziekte van Bell zijn erg welkom.
  Ik weet er alles van..
  Dit is mijn passie en dit is mijn missie: dit delen en anderen een stap verder kunnen helpen.
  patriciagorter@gmail.com.

 46. Billy schreef op juli 28, 2016 at 9:36 pm

  Ook hallo ..ik heb het 2 x gehad ..bell ..was 19 jaar eerste x ..15 jaar geleden…de laatste 10 jaargeleden… ook weer die pretnison gehad …maar oorzaak ..zij huisarts ..stress ..spaningen ..en kou.. een oorzaak kon zijn …heb er af en toe last van ..met het lachen.. en het oog.. klopt ..ind ..als zo velen hier ..maar ben er wel aan gewend ..praten ging ook moeilijk.. maar mijn vraag is …..kan ik het nog een x krijgen ….ik hoop ut niet …en met koud weer heb ik er meer last van… maar voor iedereen die de aangezicht verlaming hebben… veel beterschap

 47. Rob schreef op juli 29, 2016 at 11:19 am

  Ongeveer 15 jaar geleden een verlamming (Bells Syndrome) gehad, alle stappen doorlopen, prednison enzo gehad. Heb nu 15 jaar later nog last, lichte scheve mond, tranend oog, strakke kaak spieren, pijnlijke spieren, bij vermoeidheid nog een tikje erger. Ik vraag me dan ook af of de behandeling zou helpen, en/of wordt het vergoed door de verzekering (heb de hoogste verzekering met alternatieve geneeswijze er in enzo. Maar zou graag weten of dit te declareren is, dan wil ik deze behandeling best gaan doen. Vooral het lachen en de pijn vind ik het ergst.

 48. Joanna schreef op september 28, 2016 at 2:07 pm

  Ik ben Joanna en ben 21 jaar .
  Toen ik er achter kwam dat ik de ziekte van bell had gekregen was het geen pretje.
  ik ging meteen naar het Eerste hulp om hulp te zoeken , enigste had ik toen had gekregen was Prednison maar het hielp niet echt. Naar heel veel pijn etc , besloot ik naar de huisarts te gaan , die mij helemaal onderzocht maar uiteindelijk toch ook met Prednison weer kwam. En ja het hielp niet echt. Daarna was ik in het ziekenhuis bij Afdeling Neurologie , Electrische schok therapie gekregen + MRI-scan alles was hier gelukkig in orde. Daarna nog Mime-therapie gehad wat eigenlijk niet hielp , had zoveel pijn dat ik het huiswerk zelf niet kon doen.

  Je begrijpt zeker ook al na 2 jaar en alles te hebben geprobeerd , verloor ik mijn hoop dat het allemaal nog wel goed kwam. ik had me er eigen bij neer gelegd .
  Toen ik opeens op een Site kwam van het Crystal Touch Kliniek , ik mocht meteen op intakegesprek komen. En nu vandaag heb ik alweer mijn 4e afspraak gehad.

  Enigste wat een beetje jammer is , het wordt niet vergoedt door de verzekeringen.
  maar als je zelf er echt van af wil zijn , of beter wil worden dan dat het nu is is het zeker om aan te raden . Naar een dokter of ziekenhuis heeft weinig zin als ik eerlijk moet zijn . Hier in Nederland weten ze nog niet zoveel over deze aandoening , wat lastig is voor mensen zoals ik.
  Daarom ben ik blij dat Crystal Touch er is. :):)

  Toen ik binnen kwam had ik heel veel pijn aan me hoofd , pijn aan m’n gezicht alles wat je maar kan bedenken. Alleen bij het Intake gesprek kreeg ik ook meteen een Massage etc, vanaf die dag heb ik nooit geen pijn meer gehad aan m’n hoofd .Ik voel me niet meer gespannen , voel me stukken beter . Dus ik ben blij dat ik in aanraking ben gekomen met Crystal Touch.

  Groeten Joanna ,

 49. Anneke schreef op oktober 21, 2016 at 6:47 pm

  Ik heb sinds dinsdag bell, ik dacht aan een oorontsteking maar de kuur hielp niks.
  Ik kreeg juist steeds meer pijn naast mijn oor.
  Dinsdagmorgen werd ik wakker met de bovenstaande verschijnselen.
  Nu een week prednison en oogdruppels.
  Ik lees overal dat vooral rust het herstel bevordert.
  Nou ik rust dus heel veel.
  Ik ben onzeker omdat niemand je echt wijzer maakt wat goed en niet goed voor je is en ben blij met al jullie ervaring verhalen.
  Ik hou jullie op de hoogte en wie weet moet ik ook nog wel gebruik maken van Crystal touch.

 50. Rana schreef op november 28, 2016 at 7:33 am

  My name is Rana. I am 34 years old and I live in Tehran, Iran. I had Bell’s Palsy on July 2014 on right side of my face. I did the routine medical treatments for this disease in my country from the very first day of diagnosis including anti-viral and Corticosteroid medication for 10 days and after that started physiotherapy and even tried acupuncture. The affected side was completely motionless for about 4 months and the very first movements started then.
  Searching for people with the same problem, I came across the “Bell’s Palsy 101 knowledge exchange” group on Facebook which I felt was totally different from other ones! there, Mr. Alex Pashov was sharing scientific articles explaining the exact causes of synkinises and contractures after BP. I then started to search for their clinic (Crystal Touch) and contacted them and explained my situation. After some time I could arrange to go to Rotterdam, Netherlands 4 times during a 6 months period and had very good treatments with Dr. Elena Pashov. She taught me how to have more control on my face, relaxing the muscles and thus avoiding the contractures between the eye, cheek and lip muscles and more facial symmetry by doing a lot of different daily exercises on my face, neck and the whole body. At the clinic and during treatment sessions, she also did different kind of treatments removing the pain from contracture points and areas from the very first visit.
  They also measure the neuro-muscular functions with a special and innovative kind of EMG on first and last treatment and take photos on each treatment to be able to compare the results, and when you see the wonderful differences on your face, you feel thankful to God for getting you to know such kind, energetic and compassionate people as the Crystal Touch team :)
  I now feel more self-confident while facing with people, taking photos, teaching at the university, playing with my son, during family parties and so on, as everybody around me confirming that nobody can recognize the problem on my face while I am talking or smiling!
  I strongly recommend the Crystal Touch method for everyone searching for a really effective way to conquer the long-standing Bell’s Palsy facial side-effects.
  Wishing you all the best,
  Rana

 51. Tereza Kuster schreef op januari 2, 2017 at 2:39 pm

  Ik ben Tereza Kuster , 58 jaar oud. In april 2013 is de ziekte van Bell bij mij geconstateerd.
  Ik ben toen heel kort door een neuroloog behandeld en heb het advies gekregen dat ik dit gewoon moet accepteren. De neuroloog zei bij de 2e afspraak tegen mij : ” van deze ziekte geneest 80% van de mensen en 20 % niet en U behoort tot die 20 %. ” Dit harde negatieve advies heeft mij erg geraakt. Ik heb daarna mime -therapie en acupunctuur – therapie gedaan maar de pijn ging niet weg. In 2015 heb ik kaak – therapie gedaan en van deze therapeut hoorde ik over Crystal Touch. Ik heb toen de Crystal Touch website gelezen en hun Open Dag bijgewoond. 30 mei 2015 ben ik begonnen met de Crystal Touch therapie tot 9 november 2016 , in totaal vier behandelingen.
  Mijn ervaringen bij Crystal Touch waren heel goed want zij hebben mij nieuwe hoop gegeven op herstel. Ik kan nu weer eten en drinken met de rechterkant van mijn mond. Ook de pijn is veel minder geworden en mijn zelfvertrouwen is verbeterd. Dus ik ben heel tevreden met de therapie van Crystal Touch. Ik kan iedereen met ziekte van Bell klachten aanraden hun therapie te gaan volgen.
  Dankjewel Crystal Touch.

 52. chant schreef op februari 16, 2017 at 10:56 am

  Vorig jaar heb ik op 39 jarige leeftijd een Bellse parese gehad. Via de huisarts begonnen met een prednisonkuur. Ik ging echter verder achteruit, had barstende hoofdpijn en kon geen prikkels en geluiden verdragen en wilde eigenlijk alleen maar onder de dekens weggekropen liggen. Terug naar de huisarts die mij direct doorverwees naar de SEH neuroloog. Hij kon er niet veel van maken en werd weer naar huis gestuurd met advies doorgaan met prednison. Na nog 2 dagen zo ziek op bed gelegen te hebben maar weer naar de huisarts, die mij weer direct doorverwees naar de neuroloog. Een opname van 7 dagen volgde en ben toen gestart met een antivirale kuur. De hoofdpijnklachten bleven aanwezig. Na een periode van rust geprobeerd mijn leven weer op te pakken wat niet meevalt. Mijn gezicht is aardig bijgetrokken, alleen mijn rechteroog sluit niet volledig, hier is goed mee te leven. Waar ik echter nog wel veel last van heb is regelmatig barstende hoofdpijn en dan ook echt op 1 en dezelfde plek iedere keer. In oktober weer sterke toename van de hoofdpijnklachten. Terugverwezen naar de neuroloog. Deze heeft ctscan en mri scan en bloedonderzoek uit laten voeren. Hier waren geen bijzonderheden op te vinden. Ik werd terugverwezen naar mijn huisarts met de gedachte dat het mogelijk een stemmingsprobleem zou zijn! Hier kan ik mij totaal niet in vinden. Van alle hoofdpijnklachten die ik er aan overgehouden heb zou ik er haast een stemmingsprobleem van krijgen, maar dat is zeker niet de oorzaak van mijn klachten.
  Sinds 1 week heb ik een terugval (opvlamming zoals mijn huisarts het noemt). Mijn rechteroog leidt weer een eigen leven en de hoofdpijnklachten zijn weer in volle gang aanwezig. Weer gestart met een antivirale orale kuur. Arts adviseert toch weer naar de neuroloog te gaan. Heeft iemand een goede neuroloog die hier veel kennis van heeft? Wat mij opvalt in alle verhalen en beschrijvingen van klachten is dat er weinig personen zijn die ook heftige hoofdpijnklachten er aan overgehouden heeft. Verder lees ik ook weinig ervaringen terug van terugval zoals ik heb.

 53. simone klink schreef op maart 7, 2017 at 1:31 pm

  Rotterdam 7 maart 2017,

  Ik ben Simone Klink ik zelf ben niet behandeld maar me aller beste nicht Nathalie Pinas wel. 2011 werdt zij ziek de specialiste in het ziekenhuis hadden een verkeerde diagnose gesteld. Na een aantal bezoeken aan de gespecialiseerde arts kwamen ze erachter dat ze de ziekte van bell had . Helaas zei de arts tegen Nathalie (me nicht) dat er geen medicatie voor is. Maar ze werdt doorverwezen naar een gespecialiseerde fysiotherapeute daar kreeg ze wat oefeningen mee die thuis moest oefenen. na de behandelingen was gezicht ietsjes bij getrokken maar helaas niet hoe we het hadden verwacht. Ik zag mijn nicht veranderen en zich zelf terug trekken. wat natuurlijk begrijpelijk was en is. maar langzaam accepteerde ze der uiterlijk en maakte ze het beste van. Tot dat ze me belde in september 2016 ik zal dit nooit vergeten ze zei Simone ik heb een arts gevonden die misschien kan helpen en ik zei gelijk tegen der dat moet je doen! Gezondheid sta boven alles en niet geschoten is altijd mis . Omdat ik weet dat de afgelopen 5 jaar met vallen en opstaan heel moeizaam is verlopen voor Nathalie. Op de informatie dag wist ik het zeker we moeten proberen. Ze waren open en eerlijk dat het ook mogelijk is dat het niet geneest of het misschien nog zichtbaar kon zijn.Maar godzijdank was het na 2 behandelingen al zichtbaar verbeterd. De desbetreffende specialiste die de behandelingen uitvoert is 1 van de weinige specialisten die vanaf de kern alles aan pakt want het is natuurlijk ook het knopje in je brain wat je moet omschakelen. IK ben tot nu toe alle behandelingen mee geweest op 1 na. En na elke behandeling wordt ik steeds blijer omdat je ziet dat het werkt zowel als innerlijk en uiterlijk zie dat deze behandelingen effect hebben. Ik zie de specialiste als een gift in ons leven. Voor de specialist is het natuurlijk een haar werk maar voor ons in het een wonder!!!!
  Ik ben haar (specialiste) super dankbaar dat zij in me nicht der leven is gekomen en haar ziekte heeft verholpen maar ook dat ze mij en me nicht dichterbij elkaar heeft gebracht…….

 54. Koos van der Meer schreef op april 18, 2017 at 8:56 am

  nade constatering van de aangezichtigst verlamming van mijn vrouw brak er een zeer emotionele tijd aan. Door de behandeling bij Crystal Touch is de verlamming voor bijna 100% genezen. Het is geweldig om te zien hoe mijn vrouw in een paar maanden tijd voor uit is gegaan. Met hulp van de Crystal Touch en vooral ook veel thuis oefenen is eer een resultaat geboekt wat in de medische wereld niet voor mogelijk werd gehouden.

  Met heel veel dank aan alle mensen van Crystal Touch gaan we verder met ons leven wat even stil stond.

 55. SJ Sirach schreef op mei 8, 2017 at 11:56 am

  Heb ong 10 jaar geleden ziekte van Bell gehad,
  kreeg geen advies van huisarts, maar heb op eigen initiatief omega 3-6-9 ingenomen.
  In zeer grote doses, om het uur een vol maatbekertje dat er bij zat (uit herinnering 30 ml), en dat een week lang.
  Al na een paar dagen waren er significante verbeteringen, en na een dag of 10 had ik het ergste gehad. Weinig restverschijnselen, beetje ‘star’oog en lichte droop van mondhoek.
  Hoop dat ik hier anderen mee kan helpen.

 56. Liesbeth van der Mark schreef op juli 7, 2017 at 10:49 am

  Op 1 augustus 2015 stond ik ’s morgens op met een verlamming aan de rechterkant van mijn gezicht. De schrik was groot. Het bleek de ziekte van Bell te zijn. Mijn mondhoek hing scheef, ik kon mijn oog niet meer dicht doen, het was alsof er zand in was gestrooid. Ik moest met een oogglas voor slapen tegen het uitdrogen en veel druppelen. En Pijn!!!! In het begin heb ik 2 prednisonkuren gehad, maar die hielpen niet echt. Steeds kreeg ik weer te horen “niks aan doen, gaat vanzelf weer over”.
  Na driekwart jaar aanmodderen kwam ik op de site van Chrystal Touch terecht. Meteen had ik daar een goed gevoel bij. Ik ben naar een voorlichtingsmiddag geweest en dat gaf me veel duidelijkheid en inzicht wat er precies aan de hand was.
  Na de eerste behandeling trok de pijn weg. Een verademing! Het is belangrijk, dat je je huiswerk goed blijft doen. Dat houdt in dat je je oefeningen, die je meekrijgt een paar maal per dag moet doen.
  Na 4 behandelingen was mijn gezicht weer recht getrokken. Ik kon mijn oog weer sluiten en ik kon weer heerlijk glimlachen en lachen zonder me ervoor te schamen. Ik kan nu niet meer ophouden met (glim)lachen. Bij Chrystal Touch kom je terecht bij mensen die begrip voor je hebben en je weer positief in het leven laten staan.
  Heel veel dank aan Elena met de “gouden handen”. Ja, ik blijf mijn oefeningen doen!!!

  Dank, Dank, Dank!!!

  Liesbeth

 57. Anne Vermeulen schreef op juli 27, 2017 at 9:42 am

  Lieve lotgenoten,
  Ook ik ben getroffen kwam als een dief in de nacht.Ik wilde nachts drinken en gooide het naast mijn mond….sufferd dacht ik bij mij zelf!Morgens kreeg ik de schrik van mijn leven het gezicht stond scheef!In eerste instantie dachten mijn man en ik aan een beroerte maar omdat het oog open bleef staan en ik de huisarts belde had ze meteen de oorzaak … Bell!Had hier nog nooit van gehoord dacht het zal wel, gaat wel over maar had het totaal verkeerd ingeschat.Ik gebruik mijn hele leven make up als een soort masker om mijn andere kwalen en verleden te verbergen als iemand vraagt hoe het gaat kan ik zeggen…goed joh want mijn verdriet zat er onder.Nu kan dit niet en durf niet meer naar buiten want ik ben mijn gezicht/zekerheid kwijt plus wat het met zich mee brengt knallende hoofdpijn slecht kunnen zien bijna niet kunnen eten zonder te cijferen onverstaanbaar b.v aan de telefoon zelf huilen lukt maar aan een kant van mijn gezicht.En moe…zo moe!Ben 61 jaar dus volgens de prognose hoor ik bij degene waar herstel niet zo’n grote kans heeft.MAAR NU KOMT HET LIEVE LOTGENOTEN!!!!Na 2 maanden komt er langzaam verbetering!!!Mijn mond gaat minder scheef staan kan nog maar 2letters niet uitspreken zonder dat mijn gezicht trekt!Kan beter eten en drinken en mijn wenkbrauw staat staat weer gelijk met de andere alleen mijn oog sluit nog niet moet deze nachts nog afplakken en veel druppelen maar gaat wel iets verder dicht.Blijf moed houden!!!Ik ben er nog niet maar ben wel op weg!
  Heel veel sterkte allemaal
  Veel liefs Anne

 58. Gerrie schreef op september 21, 2017 at 2:51 pm

  Op 10 oktober 2016 werd ik wakker met een verlamd linker deel van mijn gezicht; zonder enig voorteken, zomaar in één nacht, is de verlamming ontstaan. Mijn oog ging niet meer helemaal dicht en knipperde niet meer goed, mijn mond hing scheef en was droog, praten, drinken ging erg moeilijk. Via de huisartsenpost kwam ik in ziekenhuis terecht waar de diagnose ‘aangezichtsverlamming’ werd gesteld. Ik bezocht meerdere KNO artsen, twee neurologen en vele malen mijn huisarts. Aanvankelijk kon niemand mij vertellen hoe de verlamming is ontstaan, wat de prognose voor herstel is en wat ik zou kunnen doen om het herstel te bevorderen. De artsen adviseerden mij om vooral geduld, geduld, en nog eens geduld te hebben en af te wachten of, in welke mate en hoe snel het herstel zich zou ontwikkelen. Na 2 weken werd de diagnose ‘Varicella zoster infectie’ gesteld; ik had Ramsay Hunt Syndroom. Ik was verdrietig en erg ongerust.
  Het werd er in de loop van de weken niet beter op, eerder slechter en uiteindelijk viel de hele linkerhelft van mijn gezicht uit. Ook de meningen over herstel en duur van een eventueel herstel waren verschillend: de een gaf een periode van herstel van 6-8 weken aan, anderen gaven een termijn van 1 jaar of nog langer. En gezien mijn leeftijd zouden er mogelijke ernstige restverschijnselen zijn, daar was iedere arts duidelijk over. Behandeling met prednison en een anti viraal middel in de eerste weken zou ernstige schade kunnen voorkomen, maar garanties werden niet gegeven. Niemand kon mij adviseren wat ik zou kunnen doen (of juist niet moest doen) om mijn herstel te bevorderen. En als ik dan al een advies kreeg, dan was dat niet de juiste (bijvoorbeeld mimetherapie na 4 weken). Ik raakte na 6 weken, toen er nagenoeg geen herstel was echt in paniek, voor mij was afwachten tot het misschien iets beter gaat, geen optie. Mijn oudste zoon zou eind april trouwen en ik wilde een ‘toonbaar gezicht’ hebben op deze heuglijke en bijzondere dag. Kon ik echt niets doen? Ik was emotioneel en teleurgesteld, ik wilde graag de regie hebben op het herstel van mijn gezicht.
  Na dagen op internet te hebben gelezen over deze aandoening kwam ik terecht bij de site van Crystal Touch. Ik nam contact op en heb twee fantastische gesprekken gehad met Alex. Hij heeft mij alle informatie gegeven over de ziekte van Bell zelf, over het herstel en de (lange) tijd die daarvoor nodig was. Wat was ik blij met zijn deskundigheid, zijn betrokkenheid en zijn bemoediging. Nu wist ik, dat er hoop was op èn wat er nodig was voor herstel. Omdat pas na 6 maanden alle zenuwvezels weer terug gegroeid kunnen zijn in de spieren, worden bij Crystal Touch , de eerste behandelingen pas na deze periode gestart. Vanwege mijn wens een glimlach te hebben op de trouwdag van mijn zoon, mocht ik al na 3 maanden starten. Wat was ik blij met Elena. Eerlijk, recht door zee gaf zij aan wat de mogelijkheden van herstel zijn. Zij beloofde mij er alles aan te doen om mijn wens ‘een mooie glimlach op de trouwdag van mijn zoon’ te vervullen. Ik kreeg massage- en visualisatie- oefeningen en ook heel belangrijk, leerde zij mij vertrouwen te hebben in mijzelf en in mijn herstel. Aan de slag en positief zijn; haar motto klinkt mij nog steeds in de oren: “Relax and enjoy your life”! Hoe moeilijk was dat, als je je zoveel zorgen maakt!! Maar met haar hulp, vertrouwen, liefdevolle bemoediging en aanmoediging ging ik aan de slag. De oefeningen zijn niet moeilijk, wel is discipline nodig om deze goed, rustig en bewust uit te voeren. Geen probleem, als je weet waar je het voor doet.
  En, het lukte……. Op de dag van de trouwdag kon ik een, weliswaar nog schuchtere, maar voor mij o zo mooie glimlach op mijn gezicht toveren! Het was een prachtig feest en bruiloft.
  Elena is heel erg deskundig in haar vak, heeft inmiddels heel veel ervaring opgebouwd en bij veel patiënten positieve resultaten bereikt. Ik heb met Elena ook een heel fijne band opgebouwd; Elena is heel betrokken, leeft met je mee en is, naast liefdevol, ook duidelijk en stellig. Vanuit haar deskundigheid en ervaring gaf zij mij een goede en effectieve begeleiding (mentaal) en behandeling (massage en stimulatie). Een begeleiding op maat; Elena heeft een grote mensenkennis en door haar ervaring weet zij precies wat je nodig hebt.
  De metingen van Alex maakten tussentijds de balans op: hoe staat het met de teruggroei van de zenuwen en wat is de status van de activiteit van de spieren. Ook zijn deskundigheid waardeer ik zeer; het heeft mij zeer geholpen en bemoedigd via de metingen te kunnen zien dat het beter gaat en dat het nog beter kan …… als er nog even doorbehandeld zou worden. Dit advies heb ik juli 2017 ( 10 maanden later) dan ook opgevolgd.
  Lieve Elena en Alex: heel veel dank voor alles. Ik vond (en vind het nog steeds) het heel fijn begeleid te worden door professionals die vanuit passie, betrokkenheid en liefde voor hun patiënten hun werk doen. Het doen van projecten om, vanuit humanitair oogpunt, ook kinderen te helpen spreekt mij ook erg aan.
  Tot slot: naast mijn blijdschap over een goed herstel en een nog beter resultaat in de toekomst, hebben Alex en Elena mij vooral ook geïnspireerd. Dit heeft er toe geleid dat ik ben gaan nadenken over waar ik echt gelukkig van word en hoe ik beter (positiever) met mijn stress om kan gaan. Hoe mooi is dat ook!!!!
  Dank, dank.
  Jana, ook jij erg bedankt voor je ondersteuning en gezelligheid toen je ons steeds ophaalde bij de receptie en nieuwe afspraken met ons maakte.
  Lieve groet.
  augustus 2017

 59. Arash schreef op september 23, 2017 at 1:37 pm

  On the morning of my 19th birthday, more than 20 years ago, I woke up and felt an odd sensation. I didn’t know what was happening, I just felt everything that day was slow motion for me. I went to my university classes and noticed that people were looking at me oddly. By the end of the day, I finally understood that my face had been affected by some sort of paralysis. I could not eat properly, I could not fully close my eye and my speech was also affected. Over the next couple of weeks, I went to see specialists and the diagnosis was made for Bell’s Palsy.

  I was given various self massage treatments and over the next few months, there was a significant improvement. However, after that, the recovery slowed down to the point that after one year, I was left with a situation in which on the affected side of my face, there was a noticeable droop of my mouth, a smaller eye that blinked slower than the other one, and a general asymmetry which was especially noticeable when I spoke and then extremely especially so when I smiled and laughed.

  During the early years, I was seeking answers. I couldn’t imagine that in this day and age, that there was no treatment for something that affected so many people and was not considered “serious” in most cases in that it had no effect on general health. However, there was almost nothing. The best option I found was botox injections, which I tried for a while and was slightly successful in mitigating the twitching in my eye when I spoke. Apart from that, I dealt with the situation as best as I could. However the fact is that my face was the overriding focus of my life for more than twenty years. It was what I thought about when I woke up, multiple times throughout the day, and before I went to bed at night. It affected almost every aspect of my life and changed the way that I would deal with people. It changed my personality in that I would do anything and everything I could not to smile and especially laugh. I could not concentrate when having a conversation when someone because I would think more about whether they would notice the droop in my smile when speaking. I even avoided photos at all cost and I would be very concerned with how I looked in them afterwards. Often, I could barely look at the photos. Simply put, it dominated my life.

  Almost exactly one year ago, I decided for the first time in a few years to do a casual search on Bell’s Palsy on the Internet. I came across a video by Alex of Crystal Touch in which he was addressing a conference. I am a natural sceptic so I did some more research on them and then contacted them for more information. I thought I had little to lose and potentially a huge amount to gain, so I went for my first visit. I instantly realized that what Elena and Alex are doing is something based on years of research and expertise. I instantly felt comfortable and after those first three sessions, I felt a positivity and hopefulness I had not felt in a long time. I immediately started seeing results, with the first improvement being that my eyes were now blinking at the same speed. My face felt so much looser that I couldn’t believe it. I continued with another three visits (12 sessions in total) and after every visit, I felt myself improving noticeably. My final visit was a couple of weeks ago.

  At this point, I can smile with a high degree of confidence, I can express myself more candidly with others and I do not cringe when I see a camera. Of course there is still asymmetry but it has been reduced to such an extent that it surpassed what I could have hoped for. I am very confident that with continuation of my exercises, there will even greater improvement. I can honestly say the team of Elena, Alex and Jana at Crystal Touch are amongst the most important people I have known in my life because they helped address the most important obstacle I have dealt with in my life. They care deeply about their patients and they do their job with passion and professionalism, and an obvious enjoyment of helping people. It is important to emphasize that it is up to the individual patient to have the discipline and self-belief to do their exercises and work at continual self-improvement but Crystal Touch give all the tools and support that is necessary.

  This has been the easiest reference I have ever given and I am confident that anyone out there that has had to deal with the crushing effects of Belly’s Palsy will also benefit. I wish everyone all the best.

 60. Ineke Marinus schreef op november 2, 2017 at 4:32 pm

  Hallo,
  mijn naam is Ineke en ik werd op 21.05.2017 wakker met een gezichtsverlamming aan de rechterzijde. 2 dagen hiervoor was ik bij de huisarts omdat ik oorpijn had en mijn gezicht anders aanvoelde, ik werd weggestuurd met de opmerking dat ik niet eens een lichte oorontsteking had en er niets aan de hand was….Toen ik mij op de spoedeisende hulp meldde was daar een arts die meteen vertelde dat ik de ziekte van Bell had en gaf onmiddelijk de medicatie die de restverschijnselen beperken. Het blijkt bij mij om de fase 4 te gaan(House Brackmann gradering)Daarna zelf een plan van aanpak voorgesteld met mijn huisarts want die was van mening dat het vanzelf weer goed zou komen wat uiteraard niet juist is. Samen met een neuroloog de juiste hoeveelheid prednison voorgeschreven gekregen, zeer hoge dosis en voor een aantal maanden. Meteen naar de oogarts want ik had vreselijk veel pijn in mijn oog, deze sloot niet en knipperde destijds ook niet. Door zelf een logboek bij te houden en foto’s van mezelf te maken, waarvan ik erg verdrietig werd omdat er 4 cm verschil zat tussen de rechter- en linkerkant van mijn gezicht kon ik de specialisten laten zien of er verbetering zichtbaar was. Spreken ging moeizaam en drinken en eten ook, mijn rechtermondhoek sloot helemaal niet aan.
  Inmiddels slik ik geen medicatie meer, mijn oog sluit ’s nachts wel alleen overdag knippert hij onvoldoende ondanks 10x daags druppelen, mijn mondhoek sluit nog steeds niet zoals voorheen dus drinken met een rietje of wat morsen zonder en mijn gezicht voelt strak. Op eigen initiatief ook onder behandeling van een revalidatiearts die mimetherapie heeft uitgelegd en volgens een formule bekijkt wat de vooruitgang is. iIk ben meteen na de eerste afspraak zelf begonnen met oefeningen. Vanochtend had ik weer een afspraak en helaas een wat minder bericht, ik heb toch nu zichtbare Synkinesis en dit was een maand geleden nog niet het geval. Weer krijg ik nu te horen dat ik moet afwachten en dat er verder niets aan te doen is. Het gaat om mijn leven en mijn lichaam en ik neem met deze uitspraak geen genoegen en kan hier ook niet in berusten. Ik heb zelf tot nu toe er alles aan gedaan om volledig te herstellen. Ik hoop dat Chrystal Touch iets voor mij kan betekenen, ik krijg ontzettend veel hoop bij het lezen van alle reacties van lotgenoten en de informatie die op de site van de kliniek staan.
  Met vriendelijke groet Ineke Marinus

Geef een reactie