Skip to content

Behandeling

Na het stellen van de diagnose zal een arts in veel gevallen snel een aantal maatregelen nemen. Bij een virusinfectie en/of bacteriële infectie worden medicijnen voorgeschreven om de infectie te bestrijden. Horlogeverband en oogdruppels worden voorgeschreven om het aangetaste oog te beschermen. Er zijn pijnstillers tegen oorpijn of tegen pijn in andere delen van het gezicht.

Een (verstandige) arts zal ook rust voorschrijven. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen en om je weerstand weer op te bouwen. Veel mensen met de ziekte van Bell voelen zich voor korte of langere tijd erg moe.

In de meeste gevallen gaat de ziekte van Bell na verloop van tijd uit zichzelf over.

Prednison

Bij de ziekte van Bell wordt vaak een meerdaagse ‘stootkuur’ prednison of prednisolon voorgeschreven. Prednison is een corticosteroïde. Dit medicijn is een sterke ontstekingsremmer. Het wordt ingezet om een actieve ontsteking zo snel mogelijk te verminderen.

Het is niet zeker dat prednison de genezing van een aangezichtsverlamming versnelt of verbetert. Vermoed wordt dat het middel de kans op volledig herstel vergroot. Het medicijn kan flinke bijwerkingen hebben.

Anti virus

In het geval van het herpes simplex virus (die van de koortslip) bij de ziekte van Bell zal de arts waarschijnlijk een virusremmer voorschrijven. Het nemen daarvan heeft alleen zin als je dat binnen 7 dagen na het begin van de aangezichtsverlamming doet. Acyclovir (Zovirax) is een bekende virusremmer voor het herpes simplex virus, maar er zijn er meer.

Bij het Ramsay Hunt Syndroom is sprake van een andere herpes variant: het varicella zoster virus (die van de waterpokken). Ook bij deze vorm van herpes is een virusremmer op zijn plaats, bij voorkeur binnen 72 uur na de uitbraak van de gordelroosblaren.

Antibiotica

Als er aanwijzingen zijn voor een bacteriële infectie, zoals in het geval van de ziekte van Lyme, dan zal de arts een antibioticakuur voorschrijven. Bij Ramsay Hunt Syndroom kan er naast een virusinfectie ook een bacteriële infectie zijn. In dat geval is naast een virusremmer een antibioticakuur op zijn plaats.

Horlogeglasverband en oogdruppels

Omdat je bij de ziekte van Bell je oog ‘s nachts niet of niet goed dicht kunt doen, is het van belang om het oog te beschermen. Anders droogt het uit. Door uitdroging kan je hoornvlies onherstelbaar beschadigen. Ter bescherming van het oog kun je een horlogeglasverband gebruiken.

Een ander hulpmiddel tegen het uitdrogen van je oog is het gebruik van oogdruppels. Je kunt de druppels overdag gebruiken als je niet of niet goed meer kunt knipperen met je ogen. Alternatieven voor oogdruppels zijn gels of zalf. Een nadeel van gels en zalf is dat je er wat waziger door gaat zien.

Pijnstillers

Bij de ziekte van Bell kun je last hebben van oorpijn. Bij Ramsey Hunt Syndroom is die pijn heviger en heb je er langer last van. Er zijn op recept verschillende pijnstillers, zoals diclofenac of neurontin. Je kunt ook zonder recept paracetamol of ibuprofen kopen bij de drogist.

Botox of hersteloperatie

Als je gezicht na langere tijd nog niet bijgetrokken is, kun je botox overwegen. Een nadeel van botox is dat je voor succes de behandeling elke paar maanden opnieuw moet ondergaan. Een hersteloperatie is ook een mogelijkheid.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top

Gratis Consult

Schrijf je in voor een gratis consult van 15 minuten bij een van onze partners.

Schrijf je in voor een gratis consult